Productnieuws

SkySpecs presenteert uitwijksysteem voor drones

Tijdens de TechCrunch Hardware Battlefield 2015 – een vast onderdeel van CES – heeft het Amerikaanse bedrijf SkySpecs haar eerste uitwijksysteem voor drones gepresenteerd. Dankzij Guardian, zoals het systeem is genaamd, kunnen onbemande luchtvaartuigen automatisch obstakels vermijden en daardoor botsingen voorkomen.

Het systeem is zowel voor commerciële als industriële drones bedoeld en werkt met bestaande UAVs. Guardian zorgt er tijdens de vlucht voor dat de drone rekening houdt met de omgeving. Zodra de ingebouwde sensoren een obstakel detecteren in de vliegrichting van de drone  – dat kan een boom zijn, een gebouw, een windmolenwiek of een mens – grijpt Guardian in en zorgt het systeem voor een uitwijkende beweging.

Het team heeft zes jaar gewerkt aan de technologie. In Nederland werkt Aerialtronics aan soortgelijke technologie voor haar Altura Zenith-lijn. Tijdens de CES presenteerde ook Intel een drone die obstakels kan ontwijken, gebaseerd op de RealSense-camera.

Uitwijksystemen zijn van groot belang voor de verdere acceptatie van drones voor professioneel gebruik. Een groot deel van de crashes is te wijten aan ‘pilot error’ of onverwachte omstandigheden, zoals een windvlaag die een drone ergens tegenaan blaast. Dergelijke ongelukken zouden met uitwijksystemen kunnen worden voorkomen en daarmee het gebruik van drones in stedelijke of industriële omgevingen veel veiliger maken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier