Tweetal drones op drift in Nuland

De afgelopen dagen zijn er in het Noord-Brabantse dorp Nuland een tweetal drones op drift geraakt. De eerste drone vloog op 6 januari weg nadat de bestuurder de controle over het toestel kwijtraakte. Die is inmiddels terug bij de rechtmatige eigenaar, nadat deze buurtgenoten opriep uit te kijken naar de drone via Thuis in het Nieuws.

Kort daarna werd er in Nuland een tweede drone gevonden. Hiervan zijn een tweetal foto’s die op het geheugenkaartje stonden gepubliceerd, eveneens op de site van Thuis in het Nieuws. Het is nog niet bekend of de eigenaar van deze drone zich gemeld heeft. Op de foto’s is dezelfde tuin te zien, met en zonder sneeuw.

Drone vermist Nuland

Toeval of niet, de afgelopen dagen was er sprake van een zogenaamde magnetische storm die mogelijk de GPS ontvangst van de drones heeft verstoord. Hierdoor ontstaat het risico van een zogenaamde fly-away. Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat de radioverbinding tussen piloot en drone wegviel, waardoor de drones onbestuurbaar raakten en door de wind weggevoerd werden.

Veel cameradrones die tegenwoordig verkocht worden beschikken over een ‘return to home’ functie die ervoor moet zorgen dat de drone automatisch terugvliegt naar het punt van opstijgen, als de verbinding met de bestuurder wegvalt. Om deze functie goed te laten werken moet de drone bij het opstijgen wel eerst een GPS lock hebben.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Tweetal drones op drift in Nuland

 • 5 april 2016 om 12:57
  Permalink

  Ik ben mijn drone ook kwijtgeraakt, een dji p2 v3 met fpv en gopro hero 4

  Zo 13 maart op vlietland, tussen leidschendam en leiden

  Drone verloor besturing, downlink werkte wel, had tot 2,5 km beeld, ergens boven kassen in vooorschoten leidschendam boven de veursestrat.

  Advertenties geplaatst in diverse media, met 2 drones vanuit de lucht gezocht: niets gevonden, drone nog steeds niet terug. 1400,- schade, drone, gimbal, fpv, iosd, gopro 4 en sd kaartje, alles weg ;-(

  Hoop dat ie nog gevonden wordt…

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier