Oldenzaalse gemeenteraad buigt zich over drones

Afgelopen week heeft de gemeenteraad van Oldenzaal gedebatteerd over de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor 2015. Ook een mogelijk verbod op drones kwam aan de orde, blijkt uit een verslag van het debat door Tubantia.

Privacywetgeving rond drones

Volgens raadslid Rick Kuitenbrouwer van GroenLinks is het verboden om personen in een gebouw of woonwagen te bespieden met behulp van een verrekijker of ander optisch instrument. Op zijn vraag of dit verbod ook voor cameradrones geldt, was het antwoord van de gemeente dat hierin voorzien wordt door landelijke wetgeving.

Dat antwoord is niet juist, aangezien de wetgeving met betrekking tot hobbymatig gebruik van drones niet voorziet in privacybepalingen. Er bestaat verder geen privacywetgeving die zich expliciet richt op het gebruik van drones. Het fotograferen van woningen vanaf de openbare weg bijvoorbeeld is toegestaan en dat geldt dus ook voor drones, alleen kunnen drones foto’s maken vanaf een hoogte waar je met een gewone camera nooit bij kunt.

Idem in Zwolle

Eind juli vorig jaar werden er in Zwolle vragen gesteld in de gemeenteraad over mogelijke inbreuk op de privacy door het inzetten van drones. Destijds was er sprake van het commercieel gebruik van een UAV.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier