Snelle hybrid drone met succes gefinancierd op Kickstarter

Vandaag is de crowdfundcampagne  voor de X PlusOne hybride cameradrone met succes afgesloten. In totaal is er ruim 143.000 dollar opgehaald, terwijl het streven was om $50.000 op te halen. De drone onderscheidt zich van normale multirotordrones doordat het luchtvaartuig zowel een helikoptermodus als een vliegtuigmodus kent en daardoor bijzonder snel kan vliegen.

Multicopters maken gebruik van propellers die net zoals bij de rotors van een helikopter moeten zorgen voor het opwaartse draagvermogen. Er gaat dan ook veel energie zitten in het in de lucht hangen. Bij vliegtuigen is dit heel anders: daarbij wordt het dragend vermogen gecreëerd door liftkracht als gevolg van luchtstroming langs de vleugels. Eenmaal op snelheid kost het relatief weinig energie om het benodigde draagvermogen op te wekken.

De X PlusOne drone biedt het beste van beide werelden. De drone kan net zoals een multicopter verticaal opstijgen en landen, maar eenmaal in de lucht kan het toestel kantelen en overschakelen op een horizontale vliegmodus waarbij de liftkracht afkomstig is van de vleugel.

Hierdoor kan de drone niet alleen grotere afstanden afleggen, maar ook veel sneller vliegen: tot wel 100 kilometer per uur. Toch zou de X PlusOne net zo makkelijk te bedienen zijn als een gewone drone. De ontwikkelaars voorzien ook in de toevoeging van een camera, zodat je indrukwekkende filmbeelden kunt maken vanuit de lucht.

Nu dat de Kickstartercampagne met succes is afgesloten kan xCraft zich gaan richten op de productie van de eerste batch hybride drones. Die zouden in juli geleverd moeten worden. Wie de campagne heeft gemist kan ook terecht op de website van xCraft, waar de ready to fly versie van de drone voor $1.199 gereserveerd kan worden. De DIY-kit kost $499.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier