Nieuws

Rapere interceptie-drone moet ongewenste UAVs uit de lucht halen

Wereldwijd zijn er nog weinig privacy-incidenten met drones gemeld, maar naarmate cameradrones gemeengoed worden komt hier ongetwijfeld verandering in. Voor mensen die zich willen beschermen tegen ongewenst dronebezoek is er goed nieuws in de vorm van Rapere, een drone die ongewenste onbemande luchtvaartuigen in de lucht onschadelijk kan maken.

Een drone die andere drones uit de lucht haalt. Het klinkt als een Amerikaans defensieproject, maar dat is het niet. Het team achter de Rapere richt zich met name op het bestrijden van ongewenste (consumenten)drones die mogelijk een inbreuk maken op je privacy. Het idee is dat je de Rapere op een ongewenste drone kunt afsturen, waarna de Rapere automatisch boven die drone gaat vliegen en een touwtje loslaat, precies in de propellers van het doelwit. Dat is in de meeste gevallen een effectief middel om de drone in kwestie ter aarde te laten storten.

Rapere

De ontwikkelaars richten zich met Rapere onder andere op celebrities, die geen zin hebben om in hun tuin of huis bespied te worden door onbemande luchtvaartuigen. Maar ook de politie en beveiligingsbedrijven zijn mogelijk geïnteresseerd in de interceptie-drone. De Rapere zal echter niet goedkoop worden. “Het is een professioneel gereedschap met een bijbehorend prijskaartje”, melden de bedenkers op hun website.

Om misbruik van de Rapere te voorkomen wil de fabrikant de drone niet aan Jan en alleman verkopen. “De koper moet kunnen aantonen een legitieme reden te hebben om de Rapere aan te schaffen.”

Vooralsnog bestaat de Rapere alleen als een ruwe schets op papier. Het team wil pas meer details vrijgeven als ze meer inzicht hebben in het productieproces. De vraag is natuurlijk of de interceptie-drone legaal gebruikt mag worden. “Dat hangt ervan af waar je woont en hoe je hem gebruikt. De drone zelf is legaal”, aldus het team.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier