Flinke kapitaalinjectie voor software die drones slim moet maken

De Amerikaanse startup Skydio heeft een kapitaalinjectie van drie miljoen dollar gekregen voor de ontwikkeling van software die ervoor moet zorgen dat drones veel makkelijk te bedienen worden of zelfs autonoom kunnen vliegen. Het team bestaat uit voormalige medewerkers van Google, die daar werkten aan het geheimzinnige drone delivery-onderzoek Project Wing.

De essentie van de software die Skydio ontwikkelt is dat het drones letterlijk zicht geeft op de omgeving. Tot nu toe zijn drones afhankelijk van GPS voor een locatiebepaling. Daardoor zijn ze echter niet in staat om obstakels te vermijden. Dankzij camera’s en software die de beelden kan interpreteren zouden drones in de toekomst realtime een 3D representatie van de omgeving kunnen maken en daardoor zelfstandig een traject kunnen afleggen.

Op die manier zou de dronepiloot alleen globaal de route te hoeven aangeven, waarna de drone de rest doet. Ook zijn er mogelijkheden op het gebied van auto follow, waarbij de drone de bestuurder automatisch volgt. Daarnaast zouden drones die in de toekomst mogelijk ingezet worden voor pakketbezorging dankzij de software van Skydio veilig op hun bestemming aan moeten komen.

Qua aanpak verschilt Skydio flink van andere uitwijksystemen, waarbij sensordata wordt gebruikt om botsingen te voorkomen zodra een obstakel opdoemt in de vliegrichting van de drone: een drone die gebruik maakt van Skydio zou überhaupt niet in de buurt komen van obstakels.

Het principe wordt in onderstaande video getoond. Te zien is onder andere hoe een drone zijn weg vindt tussen de bomen, en ook wordt getoond hoe iemand door heen en weer te wijzen met een smartphone de drone door de lucht dirigeert.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier