Video

Turkse dronepiloot brengt vliegverkeer in gevaar

Op YouTube is een filmpje verschenen dat ongetwijfeld tot veel beroering zal leiden bij de Turkse luchtverkeersleiding. Te zien is hoe een DJI Phantom drone net naast Istanbul Ataturk Airport opstijgt en vervolgens hoog boven het vliegveld opnamen maakt van opstijgende en landende vliegtuigen.

Stunts als deze vormen een absolute nachtmerrie voor iedere piloot en luchtverkeersleider: het is ten strengste verboden om met een drone in de buurt van vliegvelden op te stijgen, laat staan om erboven luchtopnamen te maken. Het aantal meldingen van hobbydrones op gevaarlijke hoogte in plaatselijke luchtverkeersleidingsgebieden (CTRs) neemt internationaal echter snel toe.

Enkele weken geleden verscheen er ook een dronefilmpje waarin activiteiten op de luchthaven van Mexico City gefilmd werden, maar deze video werd in goed overleg met de luchtverkeersleiding gemaakt. Bovendien werd daarbij gebruik gemaakt van een professionele UAV.

UPDATE (11:20): het filmpje is zojuist door de uploader van YouTube verwijderd

UPDATE 2 (11:32): een screenshot van de video op de YouTube-pagina van de uploader

UPDATE 3 (11:41): het filmpje is inmiddels terug te vinden bij LiveLeak

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Turkse dronepiloot brengt vliegverkeer in gevaar

  • Deze persoon verknalt het voor de hobbyvliegers 😀

    In Mexico city een proffesionele drone gebruikt? schaduw leek wel erg veel op de DJi Phantom 😀

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier