Regelgeving rond hobbymatig vliegen met drones mogelijk aangescherpt

In een antwoord op kamervragen van Ton Elias heeft de staatsecretaris van infrastructuur en milieu Wilma Mansveld aangegeven dat het ministerie overweegt om de Regeling modelvliegen aan te passen. Dit als gevolg van de sterk groeiende verkoop van hobbydrones.

Kamerlid Elias (VVD) vroeg naar aanleiding van het nieuwsbericht “Je vliegt met je drone bij een zendmast. Mag dat?” onder andere waarom het voor hobbyisten toegestaan om met een luchtvaartuig tot 25kg zonder examen of vergunning te vliegen, terwijl dit voor professioneel gebruik niet is toegestaan. De staatssecretaris antwoordt hierop dat het verschil in regelgeving inderdaad ‘gestroomlijnd’ moet worden en dat het huidige systeem van ontheffingen voor commerciële operaties op termijn zal worden vervangen door regels die meer rechtszekerheid bieden.

Dat is goed nieuws voor professionele dronepiloten, die hierdoor wellicht makkelijker commerciële vluchten kunnen uitvoeren, mits zowel piloot als drone gecertificeerd zijn. Voor amateur dronevliegers kan het echter betekenen dat het vliegen met drones aan banden wordt gelegd. Een en ander is afhankelijk van de aanbevelingen in het rapport “Het gebruik van drones; Een verkennend onderzoek naar onbemande luchtvaartuigen”, dat in februari verschijnt. Hierin zullen ook incidenten met drones, verzameld door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de luchtvaartpolitie, opgenomen worden.

Volgens de staatssecretaris behoeft de Regeling modelvliegen aanpassing omdat de gangbare praktijk bij modelvliegen dat vooral bij modelvliegverenigingen gevlogen wordt niet meer opgaat, onder andere gezien de sterk groeiende verkoop van drones de laatste tijd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Regelgeving rond hobbymatig vliegen met drones mogelijk aangescherpt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier