Nieuws

Turkse politie onderzoekt illegale dronevlucht boven vliegveld Istanbul

Het filmpje waarin te zien is hoe een amateur dronepiloot met zijn quadcopter over Istanbul Ataturk Airport vliegt heeft geleid tot een onderzoek door de Turkse politie. Daarnaast zijn de Turkse luchtvaartautoriteiten een onafhankelijk onderzoek gestart naar het incident.

De dronepiloot in kwestie – fotograaf van beroep – is zich van geen schuld bewust, en wilde met de actie naar eigen zeggen aantonen dat de luchtverkeersveiligheid niet optimaal is. “Normaal gesproken zorgt het GPS-systeem ervoor dat je niet kunt opstijgen in de buurt van een vliegveld. Maar dat was nu niet het geval. Ik had geen kwaad in de zin.”

Een gepensioneerde piloot denkt hier heel anders over. “Geen enkel object zou binnen een straal van tien kilometer van een vliegveld mogen opstijgen. Dit soort luchtverkeerterrorisme kan tot gevaarlijke situaties leiden als een vliegtuig geraakt wordt door een drone.”

Het twaalf minuten durende filmpje werd gisteren door de dronepiloot van YouTube verwijderd, maar later verschenen er elders op internet kopieën van de video.

(bron: Hurriyet Daily News)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier