Aerialtronics roept dronepiloten op om verantwoord te vliegen

Fly ResponsiblyIn een reactie op de illegale dronevlucht boven Istanbul airport roept het Nederlandse bedrijf Aerialtronics dronepiloten op om verantwoord te vliegen. Het incident in Turkije staat immers niet op zichzelf: de afgelopen maanden is er wereldwijd meerdere keren melding gemaakt van drones in de buurt van vliegvelden. Volgens Aerialtronics zorgen dergelijke ‘stunts’ niet alleen voor onveilige situaties maar stellen ze bovendien de hele branche in een kwaad daglicht.

Veilig gebruik van drones is niet alleen een kwestie van technologie. Ook al kunnen drones tegenwoordig uitgerust worden met sensoren die botsingen moeten voorkomen en GPS-systemen die ervoor zorgen dat UAVs niet kunnen opstijgen in de buurt van een vliegveld of andere gereguleerde zones, als de operator zich niet aan de regels houdt dan is het einde zoek.

Bij Aerialtronics wordt in samenwerking met NXP hard gewerkt aan diverse veiligheidssystemen die ongelukken met drones moeten voorkomen, waaronder het Intelligent Transportation System (ITS) en het Collision Avoidance System (CAS). Daarnaast onderschrijft de dronefabrikant de Know Before You Fly-campagne van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten, die eind vorig jaar van start ging.

In Nederland zit ondertussen de politiek ook niet stil. Gisteren nog werd bekend dat de regelgeving voor dronegebruik onder de loep wordt genomen. Mogelijk worden de regels voor professionele gebruikers versoepeld, terwijl het gebruik van hobbydrones aan banden wordt gelegd.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. Vanaf 30 augustus 2018 is Wiebe te zien als coach&jurylid in het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.