Tweet politie over dronegebruik door journalisten zorgt voor verwarring

Een tweet van de Landelijke eenheid (onderdeel van de nationale politie) over wat je als journalist zonder ontheffing met een drone mag doen heeft vandaag voor veel verwarring gezorgd. De tweet leek te suggereren dat voor een journalist zonder ontheffing dezelfde regels gelden als voor een hobbyist:

Dat is echter niet het geval, zoals blijkt uit het feit dat persfotograaf Roel Dijkstra uit Vlaardingen enkele weken geleden een boete kreeg voor het vliegen met een drone, terwijl hij naar eigen zeggen op dat moment niet aan het werk was en dus door de rechter als hobbyist behandeld had moeten worden. Er kwamen dan ook veel reacties op de politietweet:

(bekijk de volledige discussie)

De Landelijke eenheid twitterde over het gebruik van drones door journalisten naar aanleiding van een uitzending van WNL Vandaag, waarin mediadeskundige Mark Koster journalisten opriep “om het maar gewoon te gaan doen, en te kijken wat de rechter ervan vindt.” Volgens Koster moeten journalisten ‘wat brutaler worden’ en drones gewoon gaan inzetten voor journalistieke doeleinden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier