Nieuws

NVJ wil meer duidelijkheid over inzet drones door journalisten

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de brancheorganisatie van nieuwsfotografen (NVF) kunnen zich niet vinden in de uitspraken van staatssecretaris Wilma Mansveld over de voorgenomen plannen om het gebruik van drones in Nederland verder te reguleren.

In de beantwoording van eerdere kamervragen over het gebruik van drones door amateurs en professionals laat de staatssecretaris weten dat de regels voor amateur dronepiloten mogelijk worden aangescherpt. Verder zou het professioneel gebruik van drones eenvoudiger moeten worden. Eén en ander wordt nader toegelicht in een kabinetsstandpunt op hoofdlijnen dat in februari verschijnt.

Er wordt echter met geen woord gesproken over de vrijheid van nieuwsgaring. Hierdoor heeft NVJ/NVF minder vertrouwen in het kabinetsstandpunt gekregen en overwegen de verenigingen een proefproces uit te lokken om zodoende vrijwaring van het gebruik van drones voor (foto)journalisten af te dwingen.

Enkele weken geleden kreeg persfotograaf Roel Dijkstra een boete voor het gebruik van een drone in de buurt van een plaats delict. Het was de eerste keer dat de rechter een uitspraak deed over de toelaatbaarheid van drones in Nederland.

Buitenland

In de V.S. gaan verschillende nieuwsorganisaties experimenteren met het inzetten van onbemande luchtvaartuigen voor nieuwsgaring. De uitkomsten van deze experimenten met dronejournalistiek worden door de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) meegenomen in nieuwe regelgeving.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier