Thailand voert verbod op cameradrones in

Binnenkort is het in Thailand niet meer toegestaan om hobbymatig te vliegen met een drone als deze voorzien is van een camera. Volgens het ministerie van transport vormen dergelijke drones een gevaar voor de nationale veiligheid. Bovendien kunnen ze een inbreuk maken op andermans privacy.

Het ministerie wil onbemande luchtvaartuigen in twee categorieën indelen. Onder de eerste categorie vallen onbemande luchtvaartuigen die gebruikt worden voor onderzoek, educatie, sport en andere toepassingen ‘die het land vooruit helpen’. Naast een vergunning is er voor het gebruik van deze drones een vooraf overeengekomen vluchtplan vereist. Bovendien mag er niet hoger gevlogen worden dan 150 meter.

Drones met cameras vallen in de tweede categorie. Het gebruik hiervan wordt stevig aan banden gelegd. Alleen media of de filmindustrie mogen dergelijke drones inzetten. Het is dus niet meer toegestaan om hobbymatig te vliegen met een cameradrone.

De nieuwe regels worden volgende maand door het kabinet bekrachtigd. Overtredingen zullen worden bestraft met een boete die kan oplopen tot 40.000 Baht (ca. 1.100 euro). Bovendien kan er een gevangenisstraf tot een jaar geëist worden.

Thailand is het eerste land ter wereld dat een algemeen verbod invoert op cameradrones. Veel landen worstelen met de opmars van onbemande luchtvaartuigen. Naast zorgen over de veiligheid zijn er internationaal veel privacyvraagstukken ontstaan als gevolg van de opmars van cameradrones.

DJI Phantom w/ GoPro. CC-BY-SA Giovanni

(bron: Thai PBS)

- Advertentie -
Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. Wiebe schrijft ook over de wereld van 360º content op 360shooter.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skytools lease & rentals
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.