Nieuws

Thailand voert verbod op cameradrones in

Binnenkort is het in Thailand niet meer toegestaan om hobbymatig te vliegen met een drone als deze voorzien is van een camera. Volgens het ministerie van transport vormen dergelijke drones een gevaar voor de nationale veiligheid. Bovendien kunnen ze een inbreuk maken op andermans privacy.

Het ministerie wil onbemande luchtvaartuigen in twee categorieën indelen. Onder de eerste categorie vallen onbemande luchtvaartuigen die gebruikt worden voor onderzoek, educatie, sport en andere toepassingen ‘die het land vooruit helpen’. Naast een vergunning is er voor het gebruik van deze drones een vooraf overeengekomen vluchtplan vereist. Bovendien mag er niet hoger gevlogen worden dan 150 meter.

Drones met cameras vallen in de tweede categorie. Het gebruik hiervan wordt stevig aan banden gelegd. Alleen media of de filmindustrie mogen dergelijke drones inzetten. Het is dus niet meer toegestaan om hobbymatig te vliegen met een cameradrone.

De nieuwe regels worden volgende maand door het kabinet bekrachtigd. Overtredingen zullen worden bestraft met een boete die kan oplopen tot 40.000 Baht (ca. 1.100 euro). Bovendien kan er een gevangenisstraf tot een jaar geëist worden.

Thailand is het eerste land ter wereld dat een algemeen verbod invoert op cameradrones. Veel landen worstelen met de opmars van onbemande luchtvaartuigen. Naast zorgen over de veiligheid zijn er internationaal veel privacyvraagstukken ontstaan als gevolg van de opmars van cameradrones.

DJI Phantom w/ GoPro. CC-BY-SA Giovanni

(bron: Thai PBS)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Thailand voert verbod op cameradrones in

  • En, hoe ziet het er nu, drie jaar later uit? Zijn ze nou verboden of niet?
    Mijn buurman heeft een phantom 3 en heeft deze bij de lokale politie dit jaar 2018 aangemeld. De drone heeft een kamera.
    Op het bureau waar de aanmelding plaats vond, moest men eerst alle formulieren uit het internet downloaden en de agent waarmee mijn buurman sprak, vroeg uiteindelijk of hij hem ook zo’n drone bezorgen kon… dus zover het verbod op dronen met kamera!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier