Nieuws

Aerialtronics werkt samen met NLR aan drone-interceptiesysteem

Onder de naam Interceptor werkt de Nederlandse dronefabrikant Aerialtronics aan een systeem dat andere drones in de lucht kan opvangen en onschadelijk maken.

Maatregelen tegen misbruik

Het interceptiesysteem moet incidenten zoals gisteren bij het Witte Huis voorkomen. Dat betrof weliswaar geen aanslag, maar de kans dat terroristen misbruik gaan maken van onbemande luchtvaartuigen wordt steeds groter. Ook worden drones regelmatig ingezet om drugs te smokkelen. Wereldwijd zijn regeringen daarom naarstig op zoek naar maatregelen om dronemisbruik tegen te gaan.

Het Nederlandse systeem wordt in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ontwikkeld. Samen met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) werkt Aerialtronics aan een UAV die in staat is om:

  • drones waar een mogelijke dreiging van uitgaat te achtervolgen;
  • deze in de lucht te onderscheppen en onschadelijk te maken, en
  • de drone vervolgens op een gecontroleerde manier aan de grond te zetten.

Het Interceptor systeem zal zowel in een mobiele als in een vaste opstelling geleverd worden. Het systeem is nog geen werkelijkheid; de eerste fase in het project bestaat uit een haalbaarheidsstudie waarna een pakket van wensen en eisen wordt opgesteld waaraan het systeem uiteindelijk moet voldoen.

Andere initiatieven

Aerialtronics is niet het enige bedrijf dat aan een interceptiesysteem werkt. Onlangs nog schreven we over de Rapere interceptie-drone, die drones in de lucht onschadelijk moet maken door een touwtje in de propellers te laten vallen. En het Franse bedrijf Groupe Assmann experimenteert met UAVs voorzien van netten waarmee andere drones uit de lucht gehengeld kunnen worden, zoals in onderstaande video te zien is.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier