Achtergrond

Ministerie geeft toelichting op regelgeving drones

De Regeling modelvliegen, zoals die (nog) van toepassing is op hobbymatig gebruik van drones, roept bij veel mensen vragen op. Zo mag je niet vliegen boven ‘aaneengesloten bebouwing’, maar wat wordt hier eigenlijk onder verstaan? En wanneer is er sprake van een ‘mensenmenigte’? Dronewatch stelde daarom het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) een aantal vragen omtrent de precieze uitleg van de regels en de naleving daarvan.

Hoe kunnen (aspirant) amateur dronevliegers zich het beste informeren over de regelgeving? 

“Geldende regelgeving is te vinden op Overheid.nl. Daarnaast verschijnt ook op Rijksoverheid.nl binnenkort aan welke regels het vliegen met drones gebonden is en hoe de veiligheid gewaarborgd wordt. Ook de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) informeert particuliere (of: amateur) dronevliegers via de eigen website.”

Vindt u dat verkopers van drones een voorlichtende rol zouden moeten spelen? 

“Het ministerie van IenM gaat niet over de rol die verkopers hierin moeten spelen. Wel zijn we met alle partijen in gesprek over voorlichting, bijvoorbeeld in de vorm van folders.”

Hoe wordt de regelgeving nageleefd? Is het bekijken van dronefilmpjes op YouTube onderhand geen dagtaak aan het worden?

“De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de luchtvaartpolitie controleren of men zich aan de regelgeving houdt. Er is overleg met het Openbaar Ministerie over het mogelijk gebruik van YouTube-filmpjes als bewijsmateriaal wanneer een overtreding van de regels wordt geconstateerd.”

Hoe zorgt u ervoor dat de lokale politie op de hoogte is van de geldende regelgeving?

“Tijdens de totstandkoming van nieuwe regelgeving is er veelvuldig contact met de luchtvaartpolitie en de ILT. Ook tijdens het handhavingstraject blijven we in contact met deze partijen.”

Is de regelgeving wel voldoende duidelijk? Wat wordt er bijvoorbeeld verstaan onder ‘aaneengesloten bebouwing’? En wanneer is een groep mensen een ‘mensenmenigte’?

“Met ‘aaneengesloten bebouwing’ worden steden, dorpen en verzamelingen huizen bedoeld, maar ook: elke ruimte die vast gebruikt wordt voor huisvesting, commerciële activiteiten of recreatie.
Onder ‘mensenmenigte’ wordt een groep mensen verstaan die te groot is om de drone binnen 600 meter een veilige noodlanding te laten maken.”

In hoeverre is er sprake van dat de regelgeving op Europees niveau gelijk getrokken wordt?

“Op dit moment is regelgeving voor het beroepsmatig gebruik van drones onder de 150 kg een nationale taak. De Europese Commissie onderzoekt of het economische meerwaarde voor Europa heeft om dit op Europees niveau te regelen. Nationaal zijn de lidstaten wel gebonden aan de standaarden die door de internationale burgerluchtvaartorganisatie International Civil Aviation Organisation (ICAO) zijn gesteld. Dit betekent dat er vergelijkbare nationale regelgeving is of wordt ontwikkeld in de andere lidstaten.”

Met dank aan Carlijn van Donselaar van het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor het beantwoorden van deze vragen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

7 gedachten over “Ministerie geeft toelichting op regelgeving drones

 • De verduidelijking van wat mensenmenigte is helpt, dat is helder zo. Maar die “aaneengsloten bebouwing” toelichting maakt het niet duidelijker. Je zou zeggen dat je niet binnen de bebouwde kom mag vliegen als je dit list. Maar je mag wel boven 30km zone wegen vliegen. Dus het klopt niet. Ik denk nog steeds dat je het moet interpreteren op dezelfde manier als met de mensenmenigte. Je moet privacy respecteren en niet zodanig boven aaneengesloten bebouwing vliegen dat je niet een (nood)landing kan maken op een veld of 30km weg. Dus tussen huizen door (mits de privacy niet in gevaar komt) kan wel.

  Beantwoorden
 • Pingback: Don't Look! » Blog Archive » Drones: wat mag wel en wat mag niet?

 • Helemaal mee eens, @Pieter. Dit is de uitleg van een ILT-medewerker, die vindt dat ‘aaneengesloten bebouwing’ een dorp of een stad is. De Raad van State heeft jaren geleden al es bepaald dat ‘aaneengesloten bebouwing’ niet gelijk staat aan ‘bebouwde kom’. En het is wel erg tegenstrijdig,.. Een IenM-medewerker vindt dat je niet boven een dorp of stad mag vliegen, terwijl de wetgever bepaalde dat je gewoon boven 30km-wegen ‘binnen de bebouwde kom’ mag vliegen. Dat wordt wel erg moeilijk, als je niet in een ‘dorp of stad’ mag vliegen.
  Carlijn van Donselaar van IenM roept hoe de Regelgeving in haar optiek misschien bedoeld is. De tekst van de wet komt niet overeen met haar uitleg.
  Uiteindelijk zal een rechter bepalen hoe de tekst gelezen dient te worden.

  Beantwoorden
  • Erik van Veen

   Hi, Misschien kan ik nog iet meer helderheid krijgen? Ik woon in Den haag.
   Ik heb nu al twee keer een brigade politie over de vloer gehad omdat ik aan het vliegen was. Eerste x kwamen ze met gierende banden op de stoep tot stilstand en startten met schreeuwen “stop, politie” Alsof ik een oud vrouwtje aan he beroven was of zo?! Drie man sterk kwamen mij even de les lezen!
   Ik moest direct stoppen alleen wisten ze zelf niet volgens welke regels LOL. Hierdoor liep het met een sisser af.
   Van de week was ik waypoints aan het testen en moest opstijgen (alleen maar boven mijn eigen balkon) om het kunnen testen. Wordt er heel agressief aangebeld, “POLITIE” staan er 3 agenten in mijn woonkamer… Ik was in overtreding. Ik heb het uitgelegd, gesust en ze zijn weer vertrokken maar het blijft idioot. Alsof ik een drugscrimineel ben, zo gaan ze er mee om.
   Mag ik nu van de wet wel of niet boven de weg (dus niet boven huizen en tuinen) vliegen binnen de bebouwde kom? Als ik echt alleen op het strand mag vliegen, is er niet erg veel lol meer aan?!
   Ik zou heel graag het wetsartikel hebben om agenten te laten zien hoe het werkelijk zit maar tot nu toe heb ik werkelijk niets gevonden dat niet voor vrije interpretatie uitlegbaar is en ik wil niet dat m’n drone in beslag wordt genomen omdat de agenten zelf ook niet weten hoe het zit.

   Beantwoorden
   • Erik van Veen

    Ik wil trouwens echt niemand tot last zijn, iedereen’s privacy respecteren maar het lijkt wel of er een soort volkshaat is tegen de drone als zodanig. Ik heb nu al div. mensen gehad (op het strand van de Maasvlakte waar maar “1” mens per dag komt) die vonden dat ze mij moesten aanspreken op asociaal gedrag????!

    Beantwoorden
 • Ook de uitleg over de ‘mensenmenigte’ is m.i. volstrekt onzinnig.
  “Onder ‘mensenmenigte’ wordt een groep mensen verstaan die te groot is om de drone binnen 600 meter een veilige noodlanding te laten maken.”
  Dat zou inhouden dat ik boven 30,000 bezoekers van een omheind (pop)festival zou mogen vliegen, zolang ik maar binnen 600 meter (= net buiten de hekken) een noodlanding zou kunnen maken?
  Ik in dit geval denk ik dat een rechter straks een hele andere opvatting zal hebben dan IenM.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Dit is maar 1 van de interpretaties die er over het begrip ‘mensenmenigte’ de ronde doen. En inderdaad best een aparte. In de praktijk wordt meestal een ‘groep van 12 of meer mensen’ aangeduid als ‘mensenmenigte’. Maar tot er jurisprudentie is zal er onduidelijkheid over dit begrip bestaan vrees ik.

   Beantwoorden
 • Vranz van Maaren

  Ook een ‘groep van 12 of meer mensen’ is zomaar door iemand geroepen…
  ’t Is onzin! Een half schoolklasje op een plein is geen ‘mensenmenigte’ te noemen.
  Ik durf ‘r wel een proefprocesje aan te wagen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier