Frankrijk wil drones weren boven kerncentrales

De Franse overheid is via een openbare aanbesteding op zoek naar een team dat een oplossing kan bieden voor het probleem dat kerncentrales met enige regelmaat bezocht worden door ongewenste drones. Het systeem zou ervoor moeten zorgen dat onbemande luchtvaartuigen tot 150 kg opgespoord en onschadelijk gemaakt kunnen worden.

Volgens een vertegenwoordiger van de nationale onderzoeksraad ANR vormen drones geen direct gevaar voor nucleaire installaties, maar is er desondanks sprake van een beveiligingsrisico waarvoor een oplossing gevonden moet worden. “We zijn daarom op de middellange termijn op zoek naar een systeem dat in staat is om kleine UAVs te detecteren, lokaliseren, identificeren en neutraliseren.”

Het onderzoek gaat in totaal achttien maanden duren. Voor afzonderlijke projecten is een budget tussen de twee- en zeshonderdduizend euro beschikbaar. In elk team moest tenminste één onderzoeksinstituut vertegenwoordigd zijn, inschrijven kan tot en met twee februari.

Onder de deelnemende teams bevindt zich wellicht de combinatie Aerialtronics/NLR, dat van de week liet weten te werken aan een onderscheppingssyteem voor drones. Ook het Amerikaanse bedrijf achter de Rapere interceptie-drone heeft mogelijk interesse. Maar ook andere oplossingen komen in aanmerking, waaronder bijvoorbeeld het op afstand hacken van drones.

Kerncentrale Doel

(bron: Flightglobal)

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!