Nieuws

Neelie Kroes ziet wel wat in proeftuin voor onbemande systemen

Oud-eurocommissaris Neelie Kroes ziet wel wat in het idee om van vliegkamp Valkenburg een testomgeving voor onbemande (lucht)vaartuigen te maken. In een tweet zegt ze: “Is oud vliegveld Valkenburg niet een mooie proeftuin voor unmanned vehicles?”

‘Mooie proeftuin’

Neelie Kroes reageert hiermee op het voornemen van Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) om Nederland een voortrekkersrol geven op het gebied van zelfrijdende auto’s. Daarnaast zou Nederland ook op het gebied van drones een leidende positie op kunnen bouwen, mits er voldoende mogelijkheden zijn om UAVs in de praktijk te testen. En daar schort het nu aan.

Dronemakers als Aerialtronics voeren al enige tijd campagne om van de voormalige militaire luchthaven Valkenburg een ‘unmanned valley’ te maken waar zowel zelfrijdende auto’s als UAVs getest kunnen worden. Het terrein leent zich hier uitstekend voor: onderzoeksinstellingen als de TU Delft, het Nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), TNO en de Universiteit van Leiden bevinden zich immers om de hoek.

Woningbouw

Een oud plan van het Rijksvastgoedbedrijf dreigt echter roet in het eten te gooien: volgens dit plan zouden er op het terrein een paar duizend huizen gebouwd gaan worden. In dat kader is de tweet van Neelie Kroes, die onlangs is benoemd als special envoy voor startups, dus zeker een opsteker voor de Nederlandse droneindustrie. Nu maar hopen dat minister Schultz van Haegen gehoor geeft aan de oproep.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier