Nieuws

Artsen zonder Grenzen wil tbc bestrijden met delivery drones

Ook al zijn pakketbezorgende drones nog lang geen gemeengoed, wereldwijd worden er al de meest uiteenlopende toepassingen voor bedacht. Zo wil de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen gaan experimenteren met delivery drones om een tuberculose-epidemie in Papoea-Nieuw-Guinea onder controle te krijgen.

“Bij tbc-bestrijding is een snelle diagnose van essentieel belang om een epidemie onder controle te krijgen”, zegt Eric Pujo van Artsen zonder Grenzen tegen Fast Company. Dat is problematisch in afgelegen en moeilijke bereikbare gebieden. In de provincie Kerema in Papoea-Nieuw-Guinea bijvoorbeeld moeten samples vervoerd worden over een afstand van enkele tientallen kilometers, een reis die door de slechte wegen soms dagen kan duren.

Matternet

Het Amerikaanse bedrijf Matternet bedacht dat drones misschien uitkomst kunnen bieden. Het bedrijf heeft al experimenten gedaan in Papoea-Nieuw-Guinea. Quadcopters van nog geen 5.000 dollar zijn in staat gebleken om afstanden van 20-25 kilometer af leggen met een payload aan boord die representatief is voor het gewicht van 10 samples.

Bron: Matternet
Een test met een delivery drone. Bron: Matternet

De langste trip was 43 kilometer. Hiervoor was wel een tussentijdse stop nodig om de accu te verwisselen. De drone deed in totaal 55 minuten over deze reis, waar een auto minstens een paar uur onderweg zou zijn. Maar ook al zijn de eerste experimenten veelbelovend, de beperkte accucapaciteit en de vaak lastige weersomstandigheden zorgen dat drones lang niet altijd ingezet kunnen worden. Verdere experimenten zijn dus noodzakelijk.

Chocoladerepen en medicatie bezorgen

Het Artsen zonder Grenzen-experiment staat niet op zichzelf. Van de week nog toonde een team van amateur-dronepiloten aan dat een consumentendrone prima ingezet kan worden om een chocoladereep over een afstand van tien kilometer te vervoeren. En eind vorig jaar maakte DHL bekend te experimenteren met drones om medicatie te bezorgen op afgelegen plekken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier