BBC mogelijk beboet om inzet drone tijdens wereldtop

De Zwitserse politie heeft drie journalisten van de BBC ondervraagd over hun betrokkenheid bij een illegale dronevlucht tijdens het World Economic Forum in Davos. Het gebied was aangemerkt als strikte no-fly zone, maar desondanks lieten de journalisten een onbemand luchtvaartuig opstijgen om nieuwsbeelden te maken.

De veiligheidsmaatregelen rond de top in Davis eind januari waren niet mals: er werden ruim veertig kilometer aan hekwerk en 5000 militairen ingezet om de 2500 wereldleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders te beschermen tegen terroristen en andere kwaadwillenden.

Het drone-incident bij Davos wordt de BBC zwaar aangerekend. Volgens The Guardian onderzoeken de Zwitserse autoriteiten momenteel dan ook of de omroeporganisatie een boete opgelegd kan krijgen.

Dronejournalistiek

Wereldwijd zorgt het inzetten van drones voor veel vraagtekens. In veel landen is het niet toegestaan om zonder ontheffing professioneel gebruik te maken van UAVs. Daarnaast kan de inzet van drones conflicteren met tijdelijke veiligheidsmaatregelen in het luchtruim, zoals het geval was in Davos.

In de V.S. gaan een aantal nieuwsorganisaties experimenteren met dronejournalistiek. De uitkomsten hiervan worden door de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten gebruikt om de regelgeving aan te passen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier