Achtergrond

Dronecongres gaat eigenlijk niet over drones

“Dit congres gaat niet over drones, maar over services”. Met deze openingszin van dagvoorzitter Pieter Hermans ging in het World Forum in Den Haag vanmorgen de TUS Expo 2015 van start, een driedaags evenement gewijd aan unmanned systems. En inderdaad: alhoewel er talloze drones bewonderd kunnen worden bij de standhouders zijn het vooral de vele toepassingen die onbemande systemen zo interessant maken.

Vele toepassingen

“Er zijn zoveel toepassingen denkbaar: uitgerust met een sonar zou een drone naar drenkelingen kunnen zoeken. Voorzien van een canister of speciale sensoren zou dezelfde UAV luchtmetingen kunnen doen in het geval van calamiteiten. En in het geval van brand kun je met een speciale camera warmtebeelden maken van een brand en zo de brandhaard opsporen.”

Aan het woord is Martijn Zagwijn van Brandweer Nederland. In zijn stand pronkt een flinke multirotor, in de kleuren van de brandweer. De mogelijkheden zijn legio en de techniek is er klaar voor, alleen kan de UAV in de praktijk niet ingezet worden: de regelgeving is er nog niet klaar voor.

Dat beaamt Casper Steenstra-Praamsma van de Nationale politie. “We zijn al enige tijd geleden gestopt met het inzetten van UAVs: de piloten waren niet goed getraind, de toestellen waren niet goedgekeurd, en de regelgeving bood onvoldoende ruimte om drones in de praktijk in te zetten.”

Deze brandweerdrone mag vooralsnog niet ingezet worden
Deze brandweerdrone mag vooralsnog niet ingezet worden

Regelgeving

Na het aanhoren van enkele standhouders en het beluisteren van de keynote speeches wordt één ding wel duidelijk: technologie is het probleem niet, de regelgeving des te meer. Overal ter wereld zijn mensen in de ban van drones, mede als gevolg van de fantastische luchtfoto’s en -videos die je de laatste tijd voorbij ziet komen. Veelal zijn deze gemaakt door amateurs, die min of meer hun gang kunnen gaan. De markt voor UAVs groeit dan ook als kool en bijna wekelijks worden er nieuwe modellen aangekondigd en overal sturen hobbyisten hun drones de lucht in.

DJI Inspire 1
Demonstratie van een semi-professionele cameradrone, de DJI Inspire 1

Hoe anders is het voor professionele gebruikers. Vaak zijn deze met handen gebonden als het gaat om het inzetten van drones, zelfs als er sprake is van een duidelijk maatschappelijk belang, zoals in het geval van brandweer en politie. Zo ook in Nederland, waar professioneel gebruik van drones zeer streng gereguleerd is. “Maar dit jaar komt er nieuwe regelgeving aan. Deze biedt als het goed is meer helderheid. Dan kunnen we duidelijke procedures ontwikkelen voor de inzet van drones, met goed opgeleide piloten en gekeurde apparatuur”, aldus Steenstra-Praamsma.

Consumentendrones

Ondertussen zijn cameradrones voor consumenten bijna overal te koop, zowel bij speciaalzaken als bij grote elektronicaketens. “Ik vindt dat wel problematisch”, zegt Marcel van Gelderen van Dronespecialist. “Ik neem ruim de tijd voor een klant en leg rustig uit wat er wel en niet mag. Ondertussen worden quadcopters zoals de DJI Phantom bij de Media Markt verkocht door verkopers zonder voldoende kennis van zaken. Die informeren een klant niet over de regelgeving.”

Dat is zeker een issue, vindt ook Steenstra-Praamsma van de politie. Volgens hem zouden verkopers van drones klanten moeten informeren over de regelgeving. “Onze eigen dronepiloten beschikken straks over een app die laat zien of het ter plekke veilig is om te vliegen, met informatie over no-fly zones. Zoiets zou er ook voor consumenten moeten komen.”

Unmanned valley

Om de innovatie ruim baan te geven en Nederland een leidende positie te geven op het gebied van onbemande systemen is het een goed idee om een nationaal testcentrum te beginnen. Dat zou bijvoorbeeld goed kunnen op voormalig vliegkamp Valkenburg. Dit plan kan in ieder geval de goedkeuring wegdragen van de Haagse locoburgemeester Ingrid van Engelshoven en prins Pieter-Christiaan, die de conferentie officieel openden.

Prins Pieter-Christiaan
Prins Pieter-Christiaan

Over belangstelling heeft de organisatie in ieder geval niet te klagen: op de eerste dag bezochten bijna 700 mensen de vakbeurs en zowel radio, tv als kranten besteedden aandacht aan de TUS Expo. Eén ding is zeker: onbemande systemen zijn binnenkort niet meer uit ons leven weg te denken. Maar hoe snel de ontwikkelingen gaan is vooral een kwestie van regelgeving en politiek, niet van technologie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Dronecongres gaat eigenlijk niet over drones

  • Leuke blog, ik ben zelf op het congres geweest en het was inderdaad heel interessant. Ik ben het er helemaal mee eens dat de regelgeving op veel vlakken het grote probleem is. De politiek loopt erg achter op dit gebied en er moet echt met de branche worden gesproken om de grote knelpunten op te lossen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier