‘Gebrekkige regelgeving staat ontwikkeling markt voor UAVs in de weg’

UAV rapport HSD - coverEr moet haast gemaakt worden met de invoering van goede regelgeving voor drones, om te voorkomen dat de zich snel ontwikkelende Nederlandse droneindustrie wordt gehinderd. Dat is één van de belangrijkste conclusies van het rapport “A Blessing in the Skies? Challenges and Opportunities in Creating Space for UAVs in the Netherlands” dat vandaag tijdens de TUS Expo 2015 wordt gepresenteerd.

In het rapport wordt een stand van zaken met betrekking tot het gebruik van onbemande luchtvaartuigen in Nederland gegeven: aan de ene kant staan bedrijven, brandweer en politie te popelen om UAVs in te zetten voor bijvoorbeeld inspectiedoeleinden, brandbestrijding en pakketbezorging, maar tegelijkertijd zijn er nog veel zorgen over de luchtveiligheid en privacyaspecten rond het professioneel en commercieel inzetten van drones.

Parallel hieraan zijn er nog de vele duizenden hobbydrones die inmiddels in Nederland rondvliegen. Die brengen ook risico’s met zich mee, niet alleen voor wat betreft de luchtveiligheid en wederom privacy, maar ook op het gebied van mogelijk misbruik door kwaadwillenden. Denk daarbij aan spioneren, smokkelen of het plegen van aanslagen.

Daarom is het van belang dat er snel goede regelgeving komt, om de ontwikkelingen in goede banen te leiden. Daarbij zouden er specifieke regels moeten komen voor brandweer en politie. Voor commerciële dronepiloten zou een puntensysteem ingevoerd kunnen worden zoals bij rijbewijzen. Verder zou de overheid richtlijnen moeten ontwikkelen om adequaat om te kunnen gaan met incidenten waarbij drones zijn betrokken.

Voor bedrijven die UAVs en toepassingen ervoor ontwikkelen zouden er testgebieden ingesteld moeten worden waar veilig met onbemande systemen geëxperimenteerd kan worden, iets wat gisteren al onderschreven werd door de locoburgemeester van Den Haag en prins Pieter-Christiaan.

Het rapport werd opgesteld door The Hague Security Delta en is hier te downloaden (pdf, 56 pagina’s).

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “‘Gebrekkige regelgeving staat ontwikkeling markt voor UAVs in de weg’

 • 6 februari 2015 om 09:56
  Permalink

  Wat een nonsens. 100 jaar geleden toen de auto’s voor het eerst de straten bevolkten ging het er waarschijnlijk idem dito aan toe.
  Dit heet xenofobie, angst voor het onbekende. Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. De hobbydrone is er vanwege de leuke toepassing ervan, namelijk de wereld vanuit een nieuw perspectief ervaren. De zelfbouwhobbyisten doen het omdat zij het dezelfde voldoening als de gebroeders Wright ervaren: het bouwen van een vliegend object. De samenkomst van technologie, productontwerp, hardware, software en fotografie spreekt enorm veel gebruikers aan. We hebben het over modelvliegtuigen met een camera en niets anders.

  Maar auto’s rijden op de hele wereld rond, zitten vol met technologie, camera’s, kunnen zelfstandig rijden, zijn levensgevaarlijk in de handen van kwaadwillenden en toch heeft iedereen er een en zijn deze prima gereguleerd.

  De geschiedenis herhaalt zich weer eens, dit heet vooruitgang. Nothing to see, move along.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier