Nieuws

‘Drones for Good’-prijs van $1 miljoen voor search&rescue drone

Een Zwitsers team heeft een prijs van één miljoen dollar gewonnen met hun GimBall search&rescue drone. De prijs werd uitgereikt tijdens de internationale Drones for Good-competitie die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd in Dubai. De GimBall moest het opnemen tegen veertien andere finalisten. In totaal werden 800 ideeën voor nuttige dronetoepassingen ingediend.

De GimBall is een unieke drone omdat deze omgeven is door een balvormige kooiconstructie. Daardoor kan de UAV vliegen op lastig bereikbare plekken en zelfs tegen obstakels aanbotsen zonder te crashen. De GimBall leent zich daardoor uitstekend voor toepassing tijdens reddingsoperaties na calamiteiten zoals een aardbeving of explosie.

Dankzij de prijs van één miljoen dollar kan het team de drone binnen een jaar op de markt brengen. Het geld wordt ter beschikking gesteld door de regering van de Verenigde Arabische Emiraten, die met de competitie de ontwikkeling van nuttige toepassingen van drones wil stimuleren.

Winnaar Drones for Good competitie

Andere kansrijke inzendingen waren de Etisalat, die het mobiele bereik in afgelegen gebieden moet verbeteren, en de Wadi Drone, die geheel automatisch foto’s van flora en fauna kan maken en daarmee ingezet kan worden voor wildlife beschermingsprojecten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier