Productnieuws

Duits bedrijf ontwikkelt tracker om hobbydrones mee op te sporen

Drone Tracker sensorDrones maken een stormachtige ontwikkeling door, maar helaas heeft niet iedereen de beste bedoelingen met de technologie. Zo kunnen hobbydrones gebruikt worden om te spioneren, aanslagen te plegen of privacygevoelige filmopnamen te maken. Voor bedrijven en particulieren die zich willen wapenen tegen drones heeft het Duitse bedrijf DeDrone daarom een signaleringssysteem ontwikkeld dat een alarm geeft zodra een ongewenste UAV wordt gedetecteerd.

Multisensor systeem

De Drone Tracker bestaat uit een multisensor systeem dat eenvoudig uitbreidbaar is. Elke sensor is in staat om een drone te detecteren binnen een straal van honderd meter. Door meerdere sensoren in te zetten kan een groter gebied beveiligd worden. Het systeem analyseert radiosignalen die uniek zijn voor elk type drone. Eens in de zoveel tijd maken de sensoren contact met een centrale database, die up to date wordt gehouden met nieuwe profielen.

Volgens DeDrone zijn er verschillende toepassingen denkbaar voor de Drone Tracker. Zo kunnen bedrijven het systeem inzetten om industriële spionage vanuit de lucht tegen te gaan. Publieke instituties kunnen DeDrone inzetten om drones van spionnen en terroristen tegen te gaan. En particulieren kunnen het systeem gebruiken om alarm te slaan als er een ongewenste drone boven hun terrein hangt.

Vervolgactie

Wat het systeem kost wordt niet vermeld op de website van DeDrone, maar ongetwijfeld zal er een flink prijskaartje aan de Drone Tracker hangen. Maar gelet op het toenemend aantal incidenten waarbij kleine onbemande luchtvaartuigen betrokken zijn zal er vast een markt zijn voor dergelijke sensoren. De vraag blijft natuurlijk wel hoe effectief de Drone Tracker is: alarm slaan is één ding, maar passende maatregelen nemen is weer iets heel anders. De Drone Tracker kan ongewenste drones immers niet verjagen of neerhalen; het is aan de eigenaar van het systeem om daar een mouw aan te passen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier