Nieuws

Wil je geen drones boven je huis? Stel dan nu je eigen no-fly zone in

Anti-drone maatregelen zijn momenteel booming business. Schreven we gisteren nog over de Drone Tracker die een alarm doet afgaan zodra een ongewenste hobbydrone nadert, vandaag opent NoFLyZone haar deuren, een dienst waarbij iedereen zijn eigen no-fly zone kan aanmaken. De gegevens worden vervolgens gedeeld met fabrikanten die op vrijwillige basis de no-fly zones kunnen opnemen in het geheugen van hun drones.

Het idee borduurt voort op de geofences die momenteel in populaire consumentendrones worden ingebouwd. In de firmware van een drone worden coördinaten van bijvoorbeeld vliegvelden en andere gevoelige locaties opgenomen. Met behulp van de ingebouwde GPS kan vervolgens voorkomen worden dat de drone überhaupt opstijgt of boven een bepaalde hoogte uitkomt zodra het apparaat zich in de buurt van een dergelijke locatie bevindt.

Private geofences

Geofences zijn er met name op gericht om onbedoeld vliegen in no-fly zones te voorkomen. Zo moeten incidenten zoals laatst bij het Witte Huis worden voorkomen. Daarbij crashte de Phantom quadcopter van een beschonken dronepiloot nadat hij de controle over het toestel kwijtraakte. Na het ongeluk stelde dronemaker DJI meteen een no-fly zone in rond het Witte Huis en andere gevoelige locaties.

De gebieden waarvoor een vliegverbod geldt worden tot op heden aangeleverd door lokale luchtvaartautoriteiten. Het bedrijf NoFlyZone wil nu ook particulieren in staat stellen om hun huis of leefgebied aan te melden als no-fly zone. Je kunt via de website de locatie van je huis opgeven en NoFLyZone deelt deze vervolgens met fabrikanten van populaire hobbydrones. Als deze de coördinaten overnemen in hun systeem dan zullen hun drones niet meer zomaar in de buurt van jouw huis kunnen vliegen.

NoFlyZone aanmeldproces
Het instellen van een no-fly zone is erg eenvoudig

 

De dienst stelt je in staat om één adres op te geven. In de toekomst kunnen bedrijven tegen betaling een gebied opgeven. Mocht in de toekomst pakketbezorging door drones werkelijkheid worden, dan kun je uitzonderingen instellen op je lokale vliegverbod. Ook wil de initiatiefnemer van de site het mogelijk maken om uitzonderingen in te stellen voor je eigen drone.

Niet waterdicht

De effectiviteit van het systeem valt of staat uiteraard met de acceptatie van dronemakers. Op het moment van schrijven doen DroneDeploy, Ehang (maker van de Ghost Drone), HEXO+ en Yuneec mee. Populaire dronefabrikanten als 3D Robotics, Parrot en DJI ontbreken dus nog aan het rijtje.

Een andere beperking is dat de site momenteel geen controlemechanisme heeft ingebouwd. Je kunt dus ieder adres aanmelden, ook dat van iemand anders. Per emailadres kun je één no-fly zone instellen en beheren, maar de identiteit van de aanvrager wordt niet gecontroleerd. NoFlyZone is dus zeker geen waterdichte oplossing tegen ongewenste dronebezoekjes, maar het idee is zeker interessant.

Een particulier ingestelde no-fly zone in Den Haag
Een particulier ingestelde no-fly zone in Den Haag

In Nederland is het sowieso niet toegestaan om boven aaneengesloten bebouwing te vliegen, de no-fly zones in het geheugen van drones zijn nog niet zo gedetailleerd dat ze automatisch bebouwd gebied mijden. Particulier ingestelde geofences zoals die van NoFlyZone kunnen hierbij helpen door goedbedoelende maar onwetende dronepiloten met zachte hand te dwingen niet in de buurt van je huis te vliegen.

De website is een initiatief van Ben Marcus, zelf een piloot en een enthousiaste dronevlieger. Hij hoopt met de site de positieve kanten van drones te benadrukken en bijvoorbeeld privacy-incidenten zoveel mogelijk te beperken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Wil je geen drones boven je huis? Stel dan nu je eigen no-fly zone in

  • Belachelijk s’nachts hoor je gewoon een drone boven je huis hangen . In hoeverre is het voor Drones mogelijk al jou gegevens op te slaan ?
    En kun je de instellingen van je software zo programmeren dat deze beschermt worden ?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier