Waarom je niet met een drone boven de openbare weg mag vliegen
In Nederland is met een drone boven de openbare weg vliegen verboden. En dat is niet zonder reden: een drone die om wat voor reden dan ook neerstort vormt een groot gevaar voor de verkeersveiligheid. Daarnaast kunnen bestuurders afgeleid raken als ze een onbemand luchtvaartuigje boven de weg zien zweven en daardoor ongewild een ongeluk veroorzaken.
Onderstaande video toont wat er kan gebeuren als je de regels aan je laars lapt. Een Chileen besluit om met zijn DJI Phantom wat luchtopnamen te maken boven de snelweg, maar vliegt te laag en de drone wordt geraakt door een vrachtwagen. Gelukkig raakte er niemand gewond, maar de drone is wijlen.
Wonder boven wonder bleef de GoPro-camera heel zodat het hele incident keurig werd vastgelegd. De video werd geupload door de automobilist die de drone meenam, dus niet door de eigenaar van de drone.







“Daarnaast kunnen bestuurders afgeleid raken als ze een onbemand luchtvaartuigje boven de weg zien zweven en daardoor ongewild een ongeluk veroorzaken.”
Kunnen we aantrekkelijke dames in een kort rokje dan ook aansprakelijk stellen voor aanrijdingen?
Je oppert dat ‘boven de openbare weg vliegen’ verboten zou zijn. Dat is NIET het geval. Je mag boven bepaalde wegen WEL vliegen!
In de regelgeving staat het als volgt:
“…voor motorrijtuigen toegankelijke verharde openbare wegen, met uitzondering van wegen in 30 km-zones binnen de bebouwde kom en wegen in 60 km-gebieden buiten de bebouwde kom;”
Jullie hebben geluk in Nederland. Als onze minister haar zeg krijgt mag een amateur max maar 10m hoog vliegen. Als je een vliegbrevet haalt dan mag je 91m hoog vliegen max. Natuurlijk moet je eerst een cursus volgen (prijs 3000 euro) dan een medisch controle krijgen en slagen voor het piloot examen.
Ze gaat de hobby kapot maken.
Marnix