IncidentVideo

Waarom je niet met een drone boven de openbare weg mag vliegen

In Nederland is met een drone boven de openbare weg vliegen verboden. En dat is niet zonder reden: een drone die om wat voor reden dan ook neerstort vormt een groot gevaar voor de verkeersveiligheid. Daarnaast kunnen bestuurders afgeleid raken als ze een onbemand luchtvaartuigje boven de weg zien zweven en daardoor ongewild een ongeluk veroorzaken.

Onderstaande video toont wat er kan gebeuren als je de regels aan je laars lapt. Een Chileen besluit om met zijn DJI Phantom wat luchtopnamen te maken boven de snelweg, maar vliegt te laag en de drone wordt geraakt door een vrachtwagen. Gelukkig raakte er niemand gewond, maar de drone is wijlen.

Wonder boven wonder bleef de GoPro-camera heel zodat het hele incident keurig werd vastgelegd. De video werd geupload door de automobilist die de drone meenam, dus niet door de eigenaar van de drone.

 

Hier is er nog niets aan de hand
Hier is er nog niets aan de hand
Dit is al minder verstandig
Dit is al minder verstandig
Dit is wel erg laag boven de weg
Dit is wel erg laag boven de weg
De drone wordt geraakt door een vrachtwagen
De drone wordt geraakt door een vrachtwagen
En komt midden op het wegdek te liggen
En komt midden op het wegdek te liggen
De drone wordt nog even meegesleurd door een auto
De drone wordt nog even meegesleurd door een auto
Uiteindelijk besluit een automoblist de drone van de weg af te halen en mee te nemen
Uiteindelijk besluit een automobilist de drone van de weg af te halen en mee te nemen (dit is dus niet de eigenaar van de drone)
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Waarom je niet met een drone boven de openbare weg mag vliegen

 • “Daarnaast kunnen bestuurders afgeleid raken als ze een onbemand luchtvaartuigje boven de weg zien zweven en daardoor ongewild een ongeluk veroorzaken.”

  Kunnen we aantrekkelijke dames in een kort rokje dan ook aansprakelijk stellen voor aanrijdingen?

  Beantwoorden
 • Je oppert dat ‘boven de openbare weg vliegen’ verboten zou zijn. Dat is NIET het geval. Je mag boven bepaalde wegen WEL vliegen!
  In de regelgeving staat het als volgt:
  “…voor motorrijtuigen toegankelijke verharde openbare wegen, met uitzondering van wegen in 30 km-zones binnen de bebouwde kom en wegen in 60 km-gebieden buiten de bebouwde kom;”

  Beantwoorden
 • Jullie hebben geluk in Nederland. Als onze minister haar zeg krijgt mag een amateur max maar 10m hoog vliegen. Als je een vliegbrevet haalt dan mag je 91m hoog vliegen max. Natuurlijk moet je eerst een cursus volgen (prijs 3000 euro) dan een medisch controle krijgen en slagen voor het piloot examen.
  Ze gaat de hobby kapot maken.
  Marnix

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier