Drones hoog op de agenda van Katwijkse gemeenteraad
Op donderdag 12 februari debatteert de Katwijkse gemeenteraad over de vraag of er op voormalig vliegveld Valkenburg geen ‘unmanned valley’ zou moeten komen, in plaats van een paar duizend woningen. Volgens de fractie van KiesKatwijk is een testcentrum voor onbemande systemen een unieke kans om meer werkgelegenheid te krijgen in het dorp.
Intensieve lobby
Er wordt al enige tijd door diverse partijen hard gelobbyd om van het terrein een plek te maken waar bedrijven en onderzoeksinstellingen onbemande systemen kunnen testen. Daarbij zou het niet alleen om drones gaan, maar ook om zelfrijdende auto’s en vrachtwagens, iets waar minister Schultz van Haege in haar beleid een speerpunt van heeft gemaakt.

Kansen voor de regio
De locatie leent zich hier goed voor, met instituten als de TU Delft, NLR en ESA om de hoek. Bovendien is het terrein goed bereikbaar vanuit Amsterdam, Den Haag, Leiden en Delft. Volgens de Katwijkse wethouder Klaas Jan van der Bent zou het plan interessante kansen kunnen bieden voor de regio. Hij staat daarin niet alleen; ook de locoburgemeester van Den Haag en start-ups ambassadeur Neelie Kroes zien wel brood in het plan om een testcentrum neer te zetten.
Volgens oude plannen zouden er echter 4.500 koopwoningen gebouwd gaan worden op het voormalige vliegkamp. De eerste woningen van Project locatie Vliegveld Valkenburg zouden begin 2018 op de markt moeten verschijnen. De aannemer is zelfs al begonnen met de eerste voorbereidingen.
Voortrekkersrol
Als de Katwijkse gemeenteraad inderdaad instemt met het plan om van de oude landingsbanen een testcentrum voor unmanned systems te maken, dan is dat goed nieuws voor de ontluikende Nederlandse drone-industrie. Analisten verwachten dat de internationale markt voor onbemande luchtvaartuigen de komende jaren explodeert en Nederland zou hierin een voortrekkersrol kunnen spelen. Bij een gebrek aan testlocaties zou deze rol echter in gevaar kunnen komen, doordat het professioneel vliegen met drones – dus ook het testen – aan zeer strenge regels is gebonden.