Nieuws

Gemeente Katwijk geeft groen licht voor haalbaarheidsstudie Unmanned Valley

Goed nieuws voor de Nederlandse drone-industrie: de gemeenteraad van Katwijk heeft gisteren besloten om de haalbaarheid van een ‘Unmanned Valley’ op oud-vliegveld Valkenburg in kaart te brengen. Als onderdeel hiervan gaat de gemeente met het Rijksvastgoedbedrijf aan tafel om te bekijken hoe ‘onomkeerbare stappen in de sloop van de landingsbanen’ voorkomen kan worden.

Testcentrum stap dichterbij

Met het besluit komt een nationaal testcentrum voor onbemande luchtvaartuigen en zelfrijdende auto’s weer een stap dichterbij. Voorstanders van het plan zien veel kansen op het gebied van innovatie en werkgelegenheid. Met name industrie op het gebied van auto- en (onbemande) luchtvaartechniek, ICT en sensoren is gebaat bij zo’n testcentrum.

Aanvankelijk was het plan om bijna 5.000 woningen te realiseren op de plek waar nu nog oude start- en landingsbanen liggen. Dat plan kon echter sowieso op weinig steun van de lokale bevolking rekenen. Volgens hen is de lokale infrastructuur niet berekend op zo’n groot nieuwbouwterrein.

Twente ook in de race

Overigens is niet alleen de provincie Zuid-Holland met vliegveld Valkenburg in de race voor een ‘unmanned valley’. Ook de provincie Twente ziet wel wat in zo’n testcentrum met een aanzuigende werking op de high-tech industrie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier