Nieuws

Drone van Nederlandse makelij moet lawineslachtoffers gaan opsporen

Aan de lijst van nuttige toepassingen van drones lijkt maar geen eind te komen. Zo zou een drone voorzien van een infraroodcamera gebruikt kunnen worden om mensen op te sporen die bedolven zijn onder een lawine. Snelheid is immers geboden om onderkoeling of verstikkingsgevaar te voorkomen.

Altura Zenith ATX8

Het Noorse bedrijf Interfoto voerde de afgelopen dagen voor dit doel tests uit met de Altura Zenith ATX8, een octocopter gemaakt door het Nederlandse bedrijf Aerialtronics. Deze is bestand tegen slechte en koude weersomstandigheden. Tijdens de test was er sprake van een krachtige wind en een temperatuur van -15 graden.

De ATX8 is voorzien van acht propellers en kan ruim een half uur in de lucht blijven op één acculading. De maximale payload is een kleine drie kilo. In dit geval bestond die payload uit een infraroodcamera, waarmee de lichaamswarmte van een lawineslachtoffer gedetecteerd kan worden.

Live streaming video

Via een 3G/4G internetverbinding kunnen de beelden van de camera live gestreamd worden naar bijvoorbeeld de regionale politie en reddingswerkers. Mocht er geen mobiel internet zijn, dan is een backup-satellietverbinding voorhanden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier