Nieuws

Uitgelekt document hint op dronevriendelijke regelgeving FAA

Uit een dit weekend uitgelekt document kan afgeleid worden dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) binnenkort met regelgeving komen die commercieel gebruik van drones in de Verenigde Staten mogelijk moet maken.

Volgens het document, waarin een analyse van het potentieel van drones van geringe omvang (sUAVs) wordt gegeven, brengt de onbemande luchtvaart grote maatschappelijke en economische voordelen met zich mee en kunnen drones zelfs levens redden. Bovendien kunnen sUAVs prima geïntegreerd worden in het reguliere luchtverkeer.

Het standpunt van de FAA komt als een grote verrassing voor mensen die werken in de (Amerikaanse) industrie voor onbemande systemen. Menigeen had een veel striktere regelgeving verwacht, waardoor mogelijk een rem gezet zou worden op de vele toepassingen van drones die momenteel onderzocht worden.

Belangrijk uitgangspunt is dat drones veel ongelukken kunnen voorkomen, zoals bijvoorbeeld dodelijke valpartijen bij reguliere inspectiemethoden of ongelukken met helikopters die ingezet worden tijdens reddingsmissies. Dat voordeel weegt volgens de FAA flink op tegen het risico dat uitgaat van drones.

Het lijkt erop dat professionele drone-operators (op het vlak van luchtfotografie, landbouw, search&rescue en inspectie) alleen een soort van vliegbewijs moeten halen, dat in de praktijk zou neerkomen op het halen van een theorie-examen. De kosten van zo’n bewijs zouden ongeveer 300 dollar bedragen. Het bewijs zou om de twee jaar vernieuwd moeten worden. De drone zelf hoeft niet gecertificeerd te zijn.

Er zijn wel een paar algemene voorwaarden waar men zich aan dient te houden. Zo mogen drones niet boven de 500 voet (ca 150 meter) uitkomen. Er mag alleen bij daglicht gevlogen worden, waarbij de drone te allen tijde in het zicht van de operator blijft: het is volgens de FAA nog te vroeg om op technologie te vertrouwen die autonoom vliegen mogelijk maakt.

Wat de nieuwe regelgeving zegt over recreatief dronegebruik wordt niet duidelijk uit het document.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier