Nieuws

Amazon niet blij met voorgestelde regelgeving FAA

De soepele regelgeving voor het commercieel gebruik van drones die gisteren door de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) werd aangekondigd is niet door iedereen enthousiast ontvangen. Zo is internetretailer Amazon is niet gelukkig met de regelgeving, die geen ruimte biedt voor autonoom vliegende UAVs. Dat betekent dat er in de VS voorlopig geen sprake kan zijn van delivery drones.

Voorgenomen regelgeving

De voorgenomen regelgeving is een flinke stap vooruit als het gaat om commerciële toepassingen van onbemande luchtvaartuigen. Zo kunnen luchtfotografen, boeren, makelaars en inspectiebedrijven eindelijk drones gaan inzetten, mits ze beschikken over een ‘drone operator license’.

De FAA is echter terughoudend als het gaat om drones die zelfstandig kunnen vliegen. Bovendien moeten drones volgens de nieuwe regelgeving altijd binnen het zicht van de operator blijven. Dat is slecht nieuws voor Amazon, dat al geruime tijd experimenteert met drone delivery, ofwel het afleveren van pakketjes door onbemande luchtvaartuigen. De drones bepalen zelf hun route en kunnen obstakels ontwijken.

‘FAA helpt niet verder’

Het idee achter Amazon Prime Air is dat bestellingen in afgelegen gebieden nog sneller geleverd kunnen worden en bovendien tegen lagere kosten. “Het lijkt erop dat de FAA niet gelooft in drone delivery”, zegt Paul Misener van Amazon tegen USA Today. “Maar wij staan vierkant achter de visie van Prime Air en zijn er klaar voor om het systeem in te voeren waar de regelgeving dit toelaat.”

Michael E. Drobac van de sUAS Coalition doet er nog een schep bovenop. Volgens hem gaat de voorgestelde regelgeving van de FAA eigenlijk helemaal niet over onbemande luchtvaartuigen. “We hebben het hier wel degelijk over bemande luchtvaartuigen. Dit helpt ons niet verder.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier