Achtergrond

Debat: ‘Iedereen een drone’

Vanavond vind in debatcentrum De Balie een debat plaats over de opmars van drones. Martijn van Calmthout (De Volkskrant) spreekt met wetenschappers, technici en andere deskundigen over wat er boven ons hoofd hangt. Wat zijn de mogelijkheden, uitdagingen en mogelijke problemen van drones in de openbare ruimte?

Te gast zijn Stefano Stramigioli van de Universiteit Twente, Jeroen van den Hoven (TU Delft), Anouk Visser van Dutch UAS, Chris Verhoeven van TU Delft, Vincent Böhre van Privacy First en Piet-Hein Eldering van de Nederlandse Vereniging van Verkeersvliegers.

Tijdens het debat wordt stilgestaan bij de vraag wat al die kleine vliegtuigjes in de openbare ruimte – vaak met een camera aan boord- betekenen voor privacy en veiligheid. Wie is verantwoordelijk als een autonome drone tegen je hoofd aanvliegt? Kun je straks ongemerkt gevolgd worden met een hele kleine drone, zo groot als een vlieg? En wie mag zo’n drone dan hebben?

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor het kenniscafé, dat om 20.00 begint. Hieronder komt ook een livestream van het debat.

Nano drone
Drones worden steeds kleiner en komen letterlijk binnen ieders handbereik.
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier