VVD Haarlemmermeer wil drones inzetten voor handhaving

Als het aan de VVD Afdeling Haarlemmermeer ligt mag de politie snel gebruik gaan maken van drones. “Nu maak ik wel eens mee dat er na een woninginbraak een helikopter boven mijn wijk hangt. Ik kan me voorstellen dat het in de toekomst met een drone kan”, aldus fractievoorzitter Henk Kuipers tijdens een bespreking in de gemeenteraad afgelopen donderdag.

Volgens dichtbij.nl reageerden andere partijen kritisch op het idee. Zo vroeg iemand zich hardop af of ‘meer blauw op straat’ vervangen wordt door ‘meer gezoem in de lucht’. Andere raadsleden zijn bezorgd over de mogelijke aantasting van de privacy van burgers. De CU/SGP is vooral pragmatisch: “Zolang drones niet gebruikt worden om coffeeshops te bevoorraden, zijn wij voor.”

Helaas voor de VVD is de inzet van drones door politie en brandweer momenteel aan zeer strenge regels gebonden. Landelijk wordt er door de politie dan ook geen gebruik meer gemaakt van drones, het is niet aan de plaatselijke politiek om hierover te beslissen. Later dit jaar komt er verandering in de regelgeving waardoor de politie mogelijk wel drones kan gaan inzetten.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!