Achtergrond

Al voor 50 euro heb je een cameradrone

Trooper DroneVolgens sommigen is het over een paar jaar net zo normaal om een drone te bezitten als het nu is om een smartphone te hebben. Dat brengt veel vragen met zich mee, onder andere op het gebied van veiligheid en privacy. Aan de aanschafkosten hoeft het niet te liggen: deze week stunt Kruidvat met de ‘Trooper drone 150’, een ‘stabiel’ vliegende drone met camera waarmee je foto’s en video’s kunt maken. En dat voor nog geen vijftig euro.

Gisteren nog werd er in De Balie gedebatteerd over de vraag wat er gebeurt als ‘iedereen een drone’ heeft. Het leek een theoretische discussie: weinig Nederland beschikken immers over een drone of zijn van plan er één te kopen. Maar in de tussentijd dalen de prijzen ontstellend snel en voor weinig geld koop je al een apparaat dat je de lucht in kunt sturen en foto’s kunt laten maken. Feitelijk liep het debat flink achter de feiten aan.

Nu dat zelfs de Kruidvat drones verkoopt zou je kunnen zeggen dat onbemande luchtvaart binnen een tijdsbestek van een paar jaar van ‘bezigheid voor de rijke hobbyist’ tot ‘breed maatschappelijk verschijnsel’ is geëvolueerd. De Trooper Drone is meer dan een speeltje: op de ingebouwde accu kan de quadcopter een kleine tien minuten vliegen en vanuit de lucht foto’s maken met een resolutie van twee megapixels. Niet genoeg voor een poster aan de muur, maar voldoende voor compromitterende foto’s van een zonnende buurvrouw.

Natuurlijk zullen er mensen zijn die deze ontwikkeling met argusogen bekijken. Maar dat is in het verleden vaker gebeurd, denk aan de protesten tegen de industrialisatie en later tegen de computer en de robot. Natuurlijk, een cameradrone kan op een verkeerde manier ingezet worden, maar de realiteit is dat iedereen binnenkort inderdaad over een drone beschikt; wen er maar vast aan. De vraag is hoe we als maatschappij invulling geven aan drones, net zoals we dat met bijvoorbeeld smartphones moesten doen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Al voor 50 euro heb je een cameradrone

 • trooper drone 150

  Er slechte drone! Wieken vliegen eraf. Opname is goed maar de usb converter en SD is van erg slechte kwaliteit.
  Ik had er 2 gekocht maar motoren met tandwielen laten erg te wensen over. Binnen een aantal vluchten gaat de drone kapot. Misschien een tip om rode locktide te gebruiken voor de wieken te bevestigen.
  Vlucht is wel stabiel.
  Ik raad aan om voor dat zelfde geld een hubsan of jamara drone aan te schaffen….is net iets meer en langer plezier.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier