BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Staatsbosbeheer: ‘Boswachter mag drone verbieden als er sprake is van verstoring’

Afgelopen maandag was Michiel met zijn drone aan het vliegen bij de Oostvaardersplassen. Maar niet voor lang, want al snel kwam er iemand van Staatsbosbeheer om te vragen of hij zijn drone aan de grond wilde zetten. Michiel is verbaasd: “Nergens op hun website is enige info te vinden over het vliegen boven gebied van Staatsbosbeheer. Maar het is wel verboden?”

“Het is voor ons ook nieuw”, zegt Joke Bijl van Staatsbosbeheer desgevraagd tegen Dronewatch. “Tot op heden hebben we eigenlijk alleen te maken gehad met bedrijven die met een drone willen vliegen. Die moeten dan toestemming hebben van de eigenaar van de grond – wij dus – en in bepaalde gevallen ook van de provincie. Maar voor hobbyisten ligt het blijkbaar anders. En dat zorgt voor verwarring.”

Amateur dronepiloten zijn in tegenstelling tot professionals niet gebonden aan strikte regelgeving. Zo hoeft er geen toestemming worden gevraagd voor een vlucht en mag er bij daglicht overal gevlogen worden, mits men uit de buurt blijft van stedelijk gebied, mensenmenigten en vliegvelden.

In het geval van de gebieden die Staatsbosbeheer beheert kan ‘verstoring’ echter een rol spelen. “Volgens de Flora- en faunawet kan een boswachter iemand verzoeken om te stoppen met een activiteit die verstorend werkt op de natuur. In het geval van de Oostvaardersplassen gaat het bijvoorbeeld om de rust van de tienduizenden ganzen die momenteel in het gebied verblijven.”

Op de vraag of er meer informatie over het gebruik van drones komt op de website antwoordt Bijl bevestigend. “Voor Staatsbosbeheer is dit een interessante case, waarbij nieuwe techniek betrokken is. Het gaat om bewustwording van mensen. Het zijn toch een soort huisregels waar je mee te maken hebt. Voor drones staan die nu nog niet op papier, maar daar komt zeker verandering in.”

Dronevlieger Michiel heeft wel begrip voor het standpunt van Staatsbosbeheer. “Als er maar duidelijke informatievoorziening komt. Je kunt blijkbaar zelfs een boete van 500 euro krijgen als je de herten verstoort.”

Boswachter sommeert drone aan de grond te zetten. Foto: Michiel

Boswachter sommeert drone aan de grond te zetten. Foto met toestemming overgenomen.

3 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.