Investeerders zien drones als next big thing

Alles wat met onbemande luchtvaart te maken heeft kan momenteel op warme belangstelling rekenen van durfinvesteerders. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse bureau CB Insights. Vorig jaar haalden 28 bedrijven in totaal 108 miljoen dollar aan durfkapitaal op, een stijging van meer dan 100% ten opzichte van het jaar ervoor.

Investeringen in dronebedrijven 2010-2014
Investeringen in dronebedrijven 2010-2014

Veel geld ging er naar Airware (VS), 3D Robotics (VS) en XAircraft (China). Elk van deze bedrijven haalde $20 miljoen of meer op. Daarnaast slaagden  Skycatch en CyPhy Works erin om flink wat geld op te halen voor hun UAVs. Opmerkelijk is dat de Chinese dronefabrikant DJI ontbreekt in het rijtje, maar die hebben momenteel waarschijnlijk geen durfkapitaal nodig om organisch te groeien.

In Nederland zijn het onder andere Aerialtronics en Birdmedia die serieuze business maken van onbemande luchtvaartsystemen en hun toepassingen. Daarnaast meldt Sprout dat de Eindhovense startup Avular onlangs 450.000 euro ophaalde, voor de ontwikkeling van drones voor landbouw- en inspectiedoeleinden.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. Vanaf 30 augustus 2018 is Wiebe te zien als coach&jurylid in het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.