Nieuws

Verbond van Verzekeraars vreest drone-ongelukken

Nu dat drones letterlijk bij de Kruidvat in de schappen liggen neemt de kans op ongelukken snel toe. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in de Telegraaf. Volgens een vertegenwoordiger van de bond is het wachten op het eerste ongeval veroorzaakt door een drone.

Tot nu toe zijn er bij verzekeraars geen claims binnengekomen die gerelateerd zijn aan ongelukken met een drone. Maar het is slechts een kwestie van tijd voordat hier verandering in komt, meent Rudi Buis van het verbond. “Meer en meer Nederlanders hebben een drone. De jeugd van tegenwoordig bestelt via internet onderdelen in China en zet met behulp van een filmpje zelf iets in elkaar. Drones worden gezien als speelgoed. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat dit binnen afzienbare tijd voor ongelukken gaat zorgen.”

Schade veroorzaakt door een drone: wie is aansprakelijk?
Schade veroorzaakt door een drone: wie is aansprakelijk?

Voor veel professionele dronegebruikers, die aan zeer strenge regelgeving moeten voldoen, is de opkomst van goedkope hobbydrones een doorn in het oog. Een probleem is de gebrekkige voorlichting. Een A4tje bij elke verkochte drone met wat uitleg over de regelgeving en een lijstje met do’s en don’ts zou al veel helpen, zegt René Oudshoorn in het artikel.

Het Verbond van Verzekeraars heeft voor de aangesloten leden een brochure opgesteld, waarin meer te lezen valt over drone-specifieke vraagstukken. Volgens deze brochure valt de aansprakelijkheid (schade aan derden) in principe onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) van de eigenaar van de drone. Maar iedereen die hobbymatig met een drone gaat vliegen, doet er verstandig aan eerst uit te zoeken of de verzekering dekking biedt voor door de drone veroorzaakte schade, zo wordt er gewaarschuwd.

Zelf onlangs een drone gekocht? Lees ook onze 10 tips voor kersverse dronepiloten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Verbond van Verzekeraars vreest drone-ongelukken

  • Denk dat men het niet moet overdrijven. De drone van de Kruidvat bijvoorbeeld (lijkt erg op een Syma X5C, die ik zelf ook nog heb). Dat dingetje weegt amper wat en de schade die het kan veroorzaken zal erg meevallen. Een basketbal of leren voetbal brengt waarschijnlijk meer schade toe. Een ander verhaal zijn natuurlijk de wat grotere jongens.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier