Drone ingezet voor 3D scan Christusbeeld Rio

Het is één van de markantste toeristische attracties ter wereld: het 38 meter hoge Christus de Verlosser-standbeeld dat uitkijkt over de stad Rio de Janeiro. Het beeld staat er al sinds 1931 en is sindsdien een grote publiekstrekker.

Wetenschappers wilden al enige tijd een nauwkeurige 3D scan van het beeld maken. In de praktijk bleek dat een lastige opgave, aangezien het beeld op de top van een berg van 700 meter staat en daardoor niet bepaald eenvoudig te bereiken is.

Een drone uitgerust met een laserscanner bood uitkomst. In samenwerk met de universiteit van Rio de Janeiro en dronebouwer Aeryon Labs was het Zwitserse bedrijf Pix4D in staat om met de scandrone voor het eerst een nauwkeurige driedimensionale representatie van het beeld te maken. Ook de directe omgeving is zichtbaar in de scan.

De scan kan onder andere gebruikt worden als referentie tijdens onderhoudswerkzaamheden of herstelwerkzaamheden. Zo raakte in januari 2014 een vinger beschadigd door blikseminslag. Dankzij de scan kan dergelijke schade in de toekomst zeer precies gerepareerd worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier