Nieuws

Ook Twente in de race om testcentrum voor drones

Als er op de voormalige luchthaven Twente een testcentrum voor drones komt, dan is het Eindhovense dronebedrijf Avular een potentiële eerste klant. Dat zegt oprichter Ramon Haken tegen Tubantia. Avular ontwikkelt drones voor professioneel gebruik en heeft een locatie nodig met veel ruimte om testvluchten te kunnen maken.

Het voordeel van Twente is niet alleen dat de oude luchthaven ideaal is voor het testen van onbemande luchtvaartuigen. In de buurt bevindt zich ook de Universiteit Twente waar veel technisch onderzoek plaatsvindt. Wethouder Patrick Welman van de stad Enschede vindt de plannen ‘interessant’, maar benadrukt dat het vliegveld ook open moet blijven voor klein zakelijk vliegverkeer.

Valkenburg

De afgelopen weken was er veel aandacht voor de initiatieven om van oud vliegkamp Valkenburg (Zuid Holland) een ‘unmanned valley‘ te maken. Dat plan kan sinds kort rekenen op de steun van de gemeente Katwijk. Maar mogelijk gooien oudere plannen om een paar duizend woningen neer te zetten op de oude landingsbanen roet in het eten.

Een Nederlands testcentrum voor drones zou Nederland een koppositie kunnen opleveren als het gaat om de ontwikkeling van onbemande luchtvaart. Zowel het lokale bedrijfsleven als nabijgelegen onderzoeksinstellingen zouden veel baat hebben bij een dergelijk testcentrum. Er is dus sprake van een spannende race: krijgt Valkenburg de primeur, of wordt het toch Twente?

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier