Wetenschappers zetten drone in om haaien te tellen

Een team van wetenschappers van de Save Our Seas Foundation heeft een handige manier ontdekt om haaien te tellen: het blijkt dat een kleine drone hiervoor ideaal is. Vanuit de lucht kunnen snel grote stukken ondiep water gescand worden op bijvoorbeeld haaien en roggen.

Voor het experiment maakte het team gebruik van een gewone DJI Phantom quadcopter. De test werd uitgevoerd bij Moorea, een klein eilandje in de buurt van Frans-Polynesië in de zuidelijke Stille Oceaan. Het doel was om te achterhalen waar en wanneer de meeste haaien en roggen opduiken in de ondiepe wateren boven gevoelige koraalriffen.

De drone werd gelanceerd vanaf een klein bootje. Daarna experimenteerde het team met verschillende vlieghoogten. Uit de tests bleek dat een hoogte van twaalf meter ideaal was: vanaf deze hoogte konden de dieren voldoende nauwkeurig geïdentificeerd worden terwijl de camera per gang relatief grote oppervlakken bestrijkt.

Afgezien van de soms harde wind waardoor de drone niet kon opstijgen verliep het experiment goed. Tijdens de test namen de wetenschappers verschillende soorten waar, zoals zwartpuntrifhaaien, pijlstaart- en adelaarsroggen en zeeschildpadden.

Save Our Seas
Twee zwartpuntrifhaaien en een pijlstaartrog
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier