Nieuws

Belgische overheid wil dronebrevet invoeren

Onze zuiderburen overwegen om een verplicht brevet in te voeren voor dronepiloten die commercieel gebruik willen maken van hun onbemande luchtvaartuig. Volgens De Standaard moet men om zo’n brevet te halen eerst drie dagen theorieles volgen (met o.a. luchtvaartwetgeving, metereologie, navigatie) en daarna nog 15 uur praktijkervaring opdoen.

Net als in Nederland loopt ook in België de wetgeving flink achter, door de plotselinge opkomst van drones. Momenteel is het commercieel gebruik van drones vrijwel uitgesloten, tot frustratie van onder andere fotografen en journalisten. Nieuwe wetgeving zou hier komende zomer verandering in moeten brengen: dan kan iedereen met een vliegbewijs een drone de lucht insturen, alhoewel men dan wel oogcontact moet houden met het luchtvaartuig.

Er is zelfs al een opleidingscentrum dat dronepiloten opleidt: bij EspaceDrone kunnen belangstellenden voor een kleine tweeduizend euro exclusief btw een vliegbrevet halen. Zo’n zestig man heeft al interesse getoond in de opleiding, om zodoende klaar te zijn om te vliegen als de nieuwe wetgeving wordt ingevoerd.

Een theorieles bij EspaceDrone
Een theorieles bij EspaceDrone
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Belgische overheid wil dronebrevet invoeren

 • Marnix Verschraegen

  Het is weeral eens Belgie waar men de strengeste drone wetgeveing wenst.
  2000 euro voor die lessen een schande !!! Een amateur moet niet rekeneen op een brevet dus. Ik raad aan om een beetje te wachten hopelijk komen er goedkopere alternatieven dan de opleidings centras die er nu reeds zijn (waarvan het brevet geen enkele wettige waarde nu nog heeft).
  Ook voor amateurs is er een conflict. namelijk als je lid bent van een vliegclub mag je met je vliegtuig en helicopter tot 150 m, maar met je multicopter zou je maar tot 30 m mogen gaan. ergens is er een probleem denk ik …
  Hopelijk komt er wat meer klaarheid binnenkort …

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier