Nieuws

Dronefilmpje gevangenis Holleeder blijkt hoax

Een filmpje waarin de suggestie werd gewerkt dat een drone binnen de muren van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught vloog is nep. De video met als titel ‘op bezoek bij Holleeder’ verscheen gistermorgen op de website van ex-crimineel Martin Kok. Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen gaat het echter om een gevangenis die niet meer in gebruik is.

Aanvankelijk namen veel media het bericht dat een drone inderdaad binnen de EBI bij Vught had gevlogen over. Het bleek slechts te gaan om een testvlucht in de oude gevangenis Blokhuispoort te Leeuwarden. Volgens Martin Kok van Vlinderscrime is het uiteindelijk wel de bedoeling om met een drone filmopnamen te maken van Willem Holleeder: “Het is heel simpel om over de muur te vliegen en voor een cel te blijven hangen.”

Helemaal onmogelijk is zo’n voornemen niet: wereldwijd zijn er al veel meldingen geweest van drones die over de muren van penitentiaire inrichtingen vlogen, meestal met als doel om smokkelwaar zoals drugs en telefoons binnen te brengen. Een drone uitgerust met een camera zou best een topcrimineel op de foto kunnen zetten, als de piloot weet waar en wanneer hij moet vliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier