Nachtelijke dronevluchten zorgen voor onrust in Parijs

Afgelopen nacht is er melding gemaakt van een vijftal drones boven de hoofdstad van Frankrijk. De onbemande luchtvaartuigen werden gezien boven gevoelige locaties, waaronder de Amerikaanse ambassade, de Eiffeltoren, les Invalides en Place de la Concorde. Wie er achter de illegale dronevluchten zit is nog niet bekend.

Hier werden de illegaal vliegende drones gespot
Hier werden de illegaal vliegende drones gespot

Volgens een woordvoerder van de politie gaat het mogelijk om een ‘gecoördineerde actie’. In Parijs ontstond er eerder onrust toen een drone net na de aanslagen op Charlie Hebdo boven het Elysée (de ambtswoning van de president) vloog. Ook toen kon de dronepiloot niet achterhaald worden. Dat er nu minstens vijf drones rondvlogen leidt tot extra zorgen bij de veiligheidsdiensten.

In Frankrijk is men momenteel extra beducht op illegale dronevluchten. Gevreesd wordt dat terroristen gebruik willen maken van consumentendrones om een aanslag voor te bereiden of te plegen in stedelijk gebied. Ook nucleaire installaties zijn de afgelopen maanden met enige regelmaat bezocht door ongeïdentificeerde drones.

Er valt momenteel echter weinig tegen ongewenste dronebezoeken te doen. In meerdere landen wordt er momenteel onderzoek gedaan naar anti-drone systemen, waaronder installaties om op afstand de controle over een drone over te nemen of zelfs interceptie-drones die in de lucht ongewenste UAVs onschadelijk kunnen maken.

Wie in Frankrijk betrapt wordt op het ’s nachts vliegen met een drone kan een gevangenisstraf van maximaal een jaar en een boete die kan oplopen tot €75.000 tegemoet zien.

De Eiffeltoren, gefotografeerd door een drone.
De Eiffeltoren, gefotografeerd door een drone.
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier