BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Nederlander richt meldpunt voor gevonden drones op

Het is de nachtmerrie van iedere dronepiloot: een drone die om wat voor reden dan ook onbestuurbaar raakt en door de wind wordt meegevoerd, soms wel kilometers ver. Af en toe wordt zo’n weggevlogen drone door iemand gevonden, maar hoe kom je met de vinder in contact? De nieuwe website dronegevonden.nl moet uitkomst bieden.

Op de website kunnen zowel mensen die een drone gevonden hebben of er juist één zijn kwijtgeraakt zich melden. Op die manier wil Maarten – de oprichter van de website – stimuleren dat verloren drones weer terechtkomen bij hun rechtmatige eigenaar. Het plaatsen van een oproep is gratis, zowel voor vinder als eigenaar. Op het moment van schrijven zijn er al drie verloren drones en één gevonden drone gerapporteerd.

Maarten kreeg het idee voor de website nadat hij zelf een drone kwijtraakte. “Op oudejaarsavond ging ik nog even vliegen met m’n quadcopter om een filmpje te maken. Na een harde rukwind werd mijn drone met de wind meegenomen. Ik kon hem helaas niet meer terughalen en zag hem letterlijk wegvliegen.”

Dronegevonden.nl

Fly-away

Het ongecontroleerd wegvliegen van een drone kan verschillende oorzaken hebben. Drones voorzien van gps moeten voor het opstijgen een gps-lock hebben, anders werkt het automatisch terugkeren in geval van nood (‘return to home’) niet. Ook kan het zijn dat het satellietsignaal slecht is als gevolg van atmosferische storingen, waardoor de drone zijn positie niet kan bepalen. In beide gevallen wordt de drone als de verbinding met de piloot wegvalt meegevoerd door de wind totdat de batterijen leegraken en de drone een (soms harde) landing maakt.

De laatste tijd wordt er in binnen- en buitenland veelvuldig melding gemaakt van verdwenen cq. gevonden drones. Dat als gevolg van de sterk toenemende populariteit van drones, en het feit dat mensen soms slecht voorbereid gaan vliegen. Een fly-away is niet geheel zonder gevaar: zo belandde onlangs in Chili nog een drone op de snelweg.

11 Comments

    • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.