Nieuws

Nederlander richt meldpunt voor gevonden drones op

Het is de nachtmerrie van iedere dronepiloot: een drone die om wat voor reden dan ook onbestuurbaar raakt en door de wind wordt meegevoerd, soms wel kilometers ver. Af en toe wordt zo’n weggevlogen drone door iemand gevonden, maar hoe kom je met de vinder in contact? De nieuwe website dronegevonden.nl moet uitkomst bieden.

Verloren of gevonden

Op de website kunnen zowel mensen die een drone gevonden hebben of er juist één zijn kwijtgeraakt zich melden. Op die manier wil Maarten – de oprichter van de website – stimuleren dat verloren drones weer terechtkomen bij hun rechtmatige eigenaar. Het plaatsen van een oproep is gratis, zowel voor vinder als eigenaar. Op het moment van schrijven zijn er al drie verloren drones en één gevonden drone gerapporteerd.

Maarten kreeg het idee voor de website nadat hij zelf een drone kwijtraakte. “Op oudejaarsavond ging ik nog even vliegen met m’n quadcopter om een filmpje te maken. Na een harde rukwind werd mijn drone met de wind meegenomen. Ik kon hem helaas niet meer terughalen en zag hem letterlijk wegvliegen.”

Dronegevonden.nl

Het ongecontroleerd wegvliegen van een drone kan verschillende oorzaken hebben. Drones voorzien van gps moeten voor het opstijgen een gps-lock hebben, anders werkt het automatisch terugkeren in geval van nood (‘return to home’) niet. Ook kan het zijn dat het satellietsignaal slecht is als gevolg van atmosferische storingen, waardoor de drone zijn positie niet kan bepalen. In beide gevallen wordt de drone als de verbinding met de piloot wegvalt meegevoerd door de wind totdat de batterijen leegraken en de drone een (soms harde) landing maakt.

Niet zonder gevaar

De laatste tijd wordt er in binnen- en buitenland veelvuldig melding gemaakt van verdwenen cq. gevonden drones. Dat als gevolg van de sterk toenemende populariteit van drones, en het feit dat mensen soms slecht voorbereid gaan vliegen. Een fly-away is niet geheel zonder gevaar: zo belandde onlangs in Chili nog een drone op de snelweg.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

13 gedachten over “Nederlander richt meldpunt voor gevonden drones op

 • Mijn vrouw van 71 jaar is afgelopen zaterdag avond om ongeveer kwart voor acht aangevallen door een drone toen ze uit de portiek van de garage kwam. ze voelde de luchverplaatsing van de drone in haar haren. Dat is gebeurd in Rockanje bij appartementen complex Walesteyn.
  De drone hing voor de uitgang en kwam op haar af. Toen ze weer de garage invluchtte bleef de drone voor de portiek hangen en kwam weer op haar af toen ze weer naar buiten kwam. De buurvrouw die buiten op haar balkon stond was er getuige van en heeft de politie gebeld maar de drone was allang weg natuurlijk eer die er waren.
  De buurvrouw had daar voor ook last gehad van de drone. Je schrikt je kapot els er ineens zo’n ding voor je neus hangt en je haren gaan wapperen maar ook het angstaanjagende geluid van de propellors laat je schrikken. Als mijn vrouw last van haar hart had gehad was er nog veel ergers gebeurd Je begrijpt dat als ik een drone vindt ik hem plat stamp en bij de politie af geef.
  Er kan beter een meldpunt komen voor overlast van drone’s bovendien staat in het modelvliegtuig regelement dat zo’n drone niet boven mensen of gebouwen mag vliegen. Die rechter vanwege die vuurwerkshow heeft niet eens zijn informatie ingewonnen

  Beantwoorden
 • Dave de Jong

  Ik heb in Zaandam een Phantom drone gevonden. Ik heb al een bericht geplaatst op de website, maar misschien is dit ook een manier om eventueel in contact te komen met de eigenaar van dit ding.

  Beantwoorden
  • Hallo
   Kan u mijn vertellen waar want wij zijn het kwijt maar kunnen heem niet meer vinden
   0611511122

   Beantwoorden
 • Brigitta Van veldhuijzen

  Vandaag een drone dji phantom standaard weggevlogen vanuit hoograven richting kanaleneiland
  Overal gezocht maar niet kunnen vinden.
  Tel 0650525007.

  Beantwoorden
 • Mijn Drone is vandaag 16 maart weggevlogen in Rotterdam Centrum geen controle meer
  Graag retourneren via 0655186300, uiteraard tegen vergoeding

  Beantwoorden
 • Mijn drone parrot bebop drone is net weggevlogen hij licht ergens in beek en donk dank u als u hem vind bel me als u hem hebt gevonden tel 0615335398

  Beantwoorden
 • Drone kwijt het is een witte merk walkera aibao beloning 20 euro

  In Oosterwolde Gld 0525-622142

  Beantwoorden
 • Op 17.7.17 ben ik mijn DJI Mavic Pro in Finland kwijtgeraakt. Vermoed dat de Mavic is gaan driften. De laatste signalen zijn o.a. ‘Weak GPS Signal’, ‘Warning Compass Error’, Warning (iMU) heading exception (in Flight) please switch to atti mode if craft behave abnormally. Het is een waterrijk en bosrijk gebied waar ik aan het vliegen was. De laatste coordinaten zijn breedtegraad 60.73629 en lengtegraad 24.16063. Ook de functie ‘Find my drone’ bracht geen resultaat. Zoeken ter plekke gaf geen resultaat. Omdat ik een beginnend ‘pilot’ ben zou ik graag het volgend willen weten:
  1) wat zou er mis gegaan kunnen zijn? Is er een ervaren piloot die mij wat suggesties kan geven?
  2) is er een internationale site waar ik mijn Mavic kan aanmelden als vermist? In Finland heb ik nog nagetrokken of daar zoiets was. De drone shop kende geen site daar.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Het lijkt erop dat de flight computer op een gegeven moment flink in de war is geraakt. Het toestel was in ieder geval niet meer in staat om zijn positie te bepalen, met als resultaat (vermoedelijk) een fly-away, gevolgd door een crash of landing. Je zou kunnen kijken of er nog iets van flight logs veilig te stellen zijn, zodat je die naar DJI kunt sturen voor analyse. Er zijn verder geen internationale sites waarop verloren/gevonden drones gemeld kunnen worden. En ook al zouden die er zijn, dan zou de eventuele vinder van de drone ook nog moeten weten van het bestaan van zo’n site…

   Beantwoorden
   • Wiebe, dank voor de reactie. Ik heb op mijn iPhone het laatste flight plan staan inclusief de eerder genoemde coordinaten en meldingen. Weet echter niet hoe ik dit plan naar DJI moet sturen? Iemand die dit wel weet?

    Beantwoorden
    • Wiebe, op 4.8.17 adviseerde je mij contact op te nemen met DJI en de flight logs op te sturen voor nadere data analyse. Het eerste contact met DJI via de mail was zeer positief. Ze beloofde mij alle support en hielpen mij via een procedure de gegevens van mijn telefoon af te halen en deze op te sturen naar DJI. Enige weken nadien kreeg ik een mail waarin mij een nieuwe Mavic Pro met toebehoren werd toegezegd. Inmiddels heb ik deze drone kosteloos ontvangen! De reden waarom is mij niet meegedeeld. Is wel een super service van DJI!

     Beantwoorden
     • Avatar foto Wiebe de Jager

      Hallo Aad, wat fijn dat het zo gelopen is! En bedankt voor je terugkoppeling.

 • hendrik van der vaart

  Goedendag.

  ik heb een dji phantom 2 gevonden. Hoe kan ik deze terug brengen naar de eigenaar.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier