Productnieuws

Flyability overweegt consumentenversie van crashbestendige drone

Onlangs sleepte de GimBall drone met beschermende kooiconstructie de hoofdprijs van één miljoen dollar in de wacht tijdens de UAE Drones For Good Awards. Het apparaat is namelijk ideaal om op onderzoek uit te gaan na rampen zoals aardbevingen en branden. De makers overwegen nu ook een consumentenversie van de crash-proof drone uit te brengen.

Een drone die tegen een botsing kan, zo kun je de GimBall nog het beste omschrijven. De duocopter onderscheidt zich van alle andere drones door de balvormige kooiconstructie, die ervoor zorgt dat de drone zich door lastig terrein kan manoeuvreren en zonder problemen tegen obstakels aan kan botsen. De UAV kan zelfs stukken over de grond rollen als dat nodig is.

Het apparaat werd door het Zwitserse bedrijf Flyability ontwikkeld, met reddingswerk in het achterhoofd. De GimBall is uitgerust met zowel een gewone als een thermische camera en is daardoor ideaal om mensen op te sporen na een ramp. Reddingswerkers hebben vaak de grootste moeite om een rampgebied te betreden en dan is een drone die als verkenner vooruit gestuurd kan worden ideaal, zeker in de directe nasleep van een catastrofe waarbij elke seconde telt voor overlevenden. De GimBall kan ook ingezet worden om plekken te verkennen die voor mensen te gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld na een ongeluk in een chemische fabriek of kerncentrale.

De jury van de UAE Drones For Good Awards was in ieder geval zwaar onder de indruk van de GimBall. De drone ging er dan ook met de hoofdprijs vandoor. Sindsdien wordt Flyability bestookt met vragen of er ook een consumentenversie van de GimBall komt. De eerste serie GimBalls zijn met een prijskaartje van 30.000 dollar per stuk namelijk niet echt weggelegd voor de gemiddelde hobbyist. CEO Patrick Thévoz speelt daarom nu met het idee om een recreatieve versie van de GimBall voor “een stuk minder dan duizend dollar” op de markt te brengen, verklaarde hij tegen Bloomberg.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier