Nieuws

Franse politie pakt drie journalisten op na dronevlucht Parijs

Drie journalisten van Al Jazeera zijn vandaag opgepakt nadat ze betrapt werden op het vliegen met een drone boven het Bois de Boulogne in de Franse hoofdstad. De arrestatie houdt echter geen direct verband met de mysterieuze dronevluchten boven Parijs van de afgelopen twee nachten.

Item over illegaal vliegende drones

De journalisten draaiden een item over de illegaal vliegende drones boven Parijs die heel Frankrijk momenteel in hun ban houden en lieten daarbij zelf een drone opstijgen. Het is echter streng verboden om met UAVs boven de stad te vliegen, zeker nu er twee nachten achter elkaar melding werd gemaakt van meerdere drones boven onder andere de Place de la Concorde, Les Invalides en de Eiffeltoren.

Momenteel worden de dronevluchten door tientallen rechercheurs onderzocht. Alhoewel Franse experts denken dat het gaat om ‘grapjassen’ die de overheid willen uitdagen en er geen gevaar uitgaat van de drones is lang niet iedereen er gerust op. “De overheid kan wel telefoons traceren, maar is niet in staat om het signaal van drones die boven gevoelige plekken vliegen te lokaliseren”, zegt een 47-jarige inwoner van Parijs tegen USA Today.

Vrees voor terroristische aanslagen

De vrees is dat terroristen gebruik zullen maken van drones om een aanslag te plegen, en in Parijs is men sowieso al in hoge staat van paraatheid na de schietpartij bij Charlie Hebdo. Volgens een voormalige defensiepiloot zijn de drones te klein om een explosieve lading te dragen, maar de vraag is of dat juist is: een beetje multirotor kan al gauw een paar kilo aan payload vervoeren, en wereldwijd maken overheden zich dan ook steeds meer zorgen over drones in de handen van kwaadwillenden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier