Achtergrond

Terugkijken: RTL Late Night-item over drones

Gisteren werd er in RTL Late Night aandacht besteed aan de mysterieuze drones die Parijs al enige tijd in hun ban houden. Presentator Humberto Tan boog zich samen met drone-hobbyist Coen Swijnenberg, drone-specialist Marcel van Gelderen en luchtrechtdeskundige Walter Parlevliet over de vraag of er een dreiging uitgaat van deze drones. Het item kan hieronder teruggekeken worden.

Aan het eind van het item werd er in de studio een live demonstratie gegeven van een DJI Inspire 1 quadcopter. Voor de veiligheid werden er helmen uitgedeeld, maar gelukkig waren die niet nodig. Toch kan zo’n demonstratie wel degelijk misgaan, zoals te zien is in onderstaande video van een incident met een DJI Phantom – de kleine broer van de Inspire 1 – in een live uitzending van FOX News een paar weken geleden:

In bovenstaand geval was er sprake van een stuurfout door de piloot, maar een drone kan ook onvoorspelbaar gedrag vertonen door een storing of technisch mankement. Zo had de eerste lichting Inspires – hetzelfde type quadcopter als bij RTL werd gedemonstreerd – last van een bug die tot onvoorspelbaar vlieggedrag kon leiden tijdens het automatisch opstijgen:

Die bug is middels een firmware update verholpen door DJI. Toch blijft het aan te raden om niet blind te vertrouwen op de elektronica die een drone stabiel in de lucht moet houden: vaak worden er daarom bij indoor demonstraties van drones netten opgehangen om het publiek te beschermen, mocht er iets misgaan. Die bieden meer bescherming tegen de snel draaiende propellers dan helmen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier