NieuwsVideo

Drones opgeofferd voor uniek kijkje in vulkaan

Een Amerikaanse filmmaker heeft met behulp van een aantal drones uitgerust met GoPro camera’s voor het eerst een fotorealistisch 3D model van een actieve vulkaan gemaakt.

Het idee voor de actie kwam van avonturier/filmmaker Sam Cossman, die een goede baan in de Amerikaanse IT industrie opzegde om zijn droom te verwerkelijken: het middels moderne technologie in kaart brengen van extreme natuuromstandigheden. Zijn eerste expeditie bracht hem bij de twaalf kilometer brede Marum Crater in een eilandengroepje in de grote oceaan dat rijk is aan actieve vulkanen.

Met de hoge-resolutie beelden van de GoPro camera’s zijn Cossman en zijn team in staat om een nauwkeurig 3D model te maken van een actieve vulkaan. “Dankzij de drones konden we om gaswolken heenvliegen en duizenden foto’s maken, iets wat met een satelliet niet mogelijk is. De beelden geven letterlijk een inkijkje in het binnenste van onze aarde”, aldus Cossman.

Niet alle drones van het type DJI Phantom 2 overleefden het avontuur: de temperatuur van het lavameer in de krater bedraagt duizenden graden Celsius en dat konden de quadcopters niet aan. Eén drone verdween in de lava, een ander exemplaar raakte ernstig beschadigd door de extreme hitte, maar de foto’s en videobeelden konden gelukkig wel veiliggesteld worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier