Wetenschappers gaan met drone op zoek naar oude beschavingen

Een Brits team van wetenschappers gaat binnenkort met een drone het Amazone-regenwoud afspeuren op restanten van oude beschavingen. Daartoe wordt de UAV uitgerust met een laserinstrument dat in staat is om patronen op de grond te herkennen. Die kunnen erop duiden dat de grond ooit bewerkt is geweest.

De patronen worden ook wel aangeduid als ‘geoglieven’. Dat zijn cirkel-, lijnvormige of rechthoekige patronen die wellicht een religieus doel dienden. Tot op heden zijn er in het Amazonegebied ongeveer 450 van dergelijke geometrische vormen ontdekt, op plaatsen waar geen bos meer groeit.

Het onbemande vliegtuigje dat de onderzoekers willen inzetten kijkt als het ware door de bebossing op de grond. Dat kan dankzij een zogenaamde lidar, ofwel een radar op basis van lichtstralen. Zodra er tekenen zijn dat een geoglief is gevonden wordt er op de grond vervolgonderzoek gedaan.

Xmobots

(bron: BBC News)

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. In het najaar van 2018 was Wiebe als coach&jurylid verbonden aan het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.