Nieuws

Australiërs ontwikkelen drone die met luchtverkeersleiding kan praten

Een team van Australische wetenschappers heeft een drone ontwikkeld die voorzien is van een spraakcomputer en spraakherkenning, gekoppeld aan de vluchtcomputer. Daardoor kan de UAV in geval van nood communiceren met de luchtverkeersleiding van een vliegveld en zo nodig koerswijzigingen doorvoeren. Het systeem kent daartoe de uitdrukkingen zoals vastgelegd door de Civil Aviation Organization.

Volgens een onderzoeker van de RMIT University kan de drone net als een piloot zijn locatie doorgeven en om instructies vragen. Zo kan de luchtverkeersleiding het onbemande luchtvaartuig instrueren om hoger of juist lager te vliegen, wat vervolgens met een ‘Roger’ bevestigd wordt door de drone die daarop zijn hoogte daadwerkelijk aanpast.

Het doel van de wetenschappers is om drones veiliger te maken en ze goed te laten integreren met het reguliere luchtverkeer. Een volgende stap is om de drones te voorzien van kunstmatige intelligentie, zodat ze ook zelf beslissingen kunnen nemen. Zo zou een UAV zijn koers kunnen aanpassen als gevolg van veranderende weersomstandigheden of naderende vliegtuigen.

De technologie is niet zozeer bedoeld voor consumentendrones, maar voor automatisch vliegende fixed wing toestellen. Op termijn zouden deze wellicht ingezet kunnen worden voor vrachtvervoer.

(bron: The Telegraph)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier