Nieuws

Marokko doet drones in de ban

Uit veiligheidsoverwegingen staat de Marokkaanse overheid niet langer toe dat er drones geïmporteerd worden. Het verbod werd afgelopen week aangekondigd door de ministeries van binnenlandse zaken en handel. Als reden wordt niet alleen ‘bedreiging van de veiligheid’ aangevoerd, maar ook een ‘mogelijke inbreuk op de privacy’ die uit zou gaan van onbemande luchtvaartuigen.

Eerst autorisatie aanvragen

Volgens de verklaring zullen alle illegaal geïmporteerde drones in beslag worden genomen. Wie toch wil vliegen met een reeds aangeschafte UAV moet daarvoor eerst een autorisatie aanvragen. Voorts moeten bedrijven en individuen die een drone willen aanschaffen daarvoor eerst toestemming aanvragen.

Marokko treedt hiermee in de voetsporen van de Thaise overheid, die enkele weken geleden een algeheel verbod op het vliegen met cameradrones invoerde. Wie in Thailand wordt betrapt op het illegaal vliegen met een drone voorzien van een camera kan een forse geldboete en zelfs een gevangenisstraf tegemoet zien.

Veel overheden worstelen momenteel met de opmars van kleine onbemande luchtvaartuigen. Gevreesd wordt dat kwaadwillenden aanslagen gaan plegen met drones, of dat drones worden ingezet voor spionage of drugssmokkel. In Marokko zijn er echter nog geen incidenten gemeld met drones.

Filmen van misstanden voorkomen

Een heel andere reden dat sommige overheden drones willen verbieden (uiteraard zonder dat zelf toe te geven) is dat burgers en journalisten tegenwoordig vanuit de lucht misstanden kunnen filmen, zoals bijvoorbeeld buitensporig politiegeweld tijdens demonstraties. Dat gebeurde eind 2013 in Thailand, en eind vorig jaar in Hong Kong.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier